Fricz Tamás: Magyarországnak Ukrajnával szemben kellhet egy erős hadsereg

Fricz Tamás, politológus, CÖF-alapító szerint azért is kell Magyarországnak egy erős hadsereg, ha feszültebbé válik a helyzet, akkor „Ukrajnában is sok mindenre gondolhatnak bizonyos vezetők a magyarokkal kapcsolatban.”

2022. október 18., 11:42

Szerző:

Fricz Tamás a Hír TV Vezércikk című adásában beszélt arról, hogy a Honvédséget azért kell megerősíteni, mert Magyarországnak a közeljövőben szüksége lehet egy erős hadseregre. A politológus azzal kezdi, hogy különleges világpolitikai helyzet alakult ki az orosz-ukrán háború kapcsán, és minden országnak, mely közel van a frontvonalhoz, szükséges felkészülnie bármilyen fordulatra – szúrta ki a 444.

Szerinte ha egy ország erős hadsereggel rendelkezik, akkor az egy üzenet is lehet azoknak a környékbeli országoknak, amelyek egy-egy válságos helyzetben „negatív gondolatokat és elképzeléseket” fogalmazhatnának meg Magyarországgal szemben. Szerinte a jelenlegi helyzetben bárhogyan alakulhatnak az események, 

„Ukrajna bizonyos helyzetben például arra gondol, hogy hát Magyarország neki túlságosan sok gondot okoz, vagy a kárpátaljai magyarokkal gondjaik vannak (...) Tehát ha feszültebbé válik a helyzet, akkor Ukrajnában is sok mindenre gondolhatnak bizonyos vezetők a magyarokkal kapcsolatban. Tehát nem árt ez a felkészültség, elvontan, szimbolikusan sem, és abszolút konkrétan sem”

– mondta Fricz Tamás.

(Kiemelt kép: Fricz Tamás politológus, filozófus laudációt mond a Mikszáth Kálmán-díjak átadásán, a Mikszáth Kálmán Kulturális- és Média Alapítvány budapesti rendezvényén 2022. március 12-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.