Fővárosi Önkormányzat: nincs politikai diszkrimináció a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölésénél

Inkább együttműködés van.

2021. augusztus 24., 06:11

Szerző:

Nincs politikai diszkrimináció a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölésénél – közölte a Fővárosi Önkormányzat hétfőn az MTI-vel, kiemelve: minden kerülettel egyenlő feltételek alapján dolgoznak. Ezt arra reagálva írták, hogy az V. kerületi önkormányzat hétfői közleményében diszkriminatív fővárosi döntésnek nevezte, hogy bár Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester már tavaly novemberben előterjesztette kizárólagos lakossági parkolóhelyek létrehozásáról szóló ötletét a fővárosnak, arra Belváros-Lipótváros még mindig nem kapott engedélyt, de a VI. kerületben elindulhatott az új parkolási rend.

A Fővárosi Önkormányzat kifejtette: négy belvárosi kerülettel kezdődött meg a belvárosi parkolási reform megvalósítása. A parkolási csomag két fő, egymással szorosan összefüggő intézkedésből áll: megindul a kizárólag lakossági parkolóhelyek kialakítása és mikromobilitási pontok létesítésével számolják fel a „budapesti rollerkáoszt”.

„A Fővárosi Önkormányzat bármelyik érdeklődő önkormányzattal szívesen együttműködik a budapestiek érdekében, nincs ez másképp az V. kerületi önkormányzattal sem” – fogalmaztak. Rámutattak arra: az új parkolóhelyek kialakításának egyetlen feltétele, hogy elkészüljenek a lakossági helyekre és a mikromobilitási pontokra vonatkozó forgalomtechnikai tervek. Eddig csak a VI. kerületi Belső-Terézvárosban készültek el a végleges tervek, így ott indulhat el elsőként az új parkolóhelyek létesítése – írták.

A szakmai egyeztetések folynak a VII. és a XIII. kerület mellett az V. kerülettel is – jelezte a főváros, hozzátéve: amint elkészülnek a végleges tervek, indulhat a parkolóhelyek kialakítása. „A Fővárosi Önkormányzat mindezekkel együtt is folytatja a szakmai együttműködést, és remélhetőleg az ősz folyamán az V., a VII. és a XIII. kerületben is megindulhat a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kialakítása” – fogalmaztak a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.