Kizárták a szivárványos pólós Max Verstappent

Nem a pólójával volt a baj.

2021. augusztus 2., 08:21

Szerző:

Elvették Sebastian Vetteltől a Magyar Nagydíjon szerzett második helyét vasárnap éjjel. A 36. Forma-1-es Magyar Nagydíj végén Esteban Ocon élete első futamgyőzelmét ünnepelhette, mögötte Sebastian Vettel zárt. A FIA vasárnap este közölte, hogy utólag törölték a német pilóta második helyét, mivel a versenybíróknak nem tudott elegendő üzemanyagot szolgáltatni az autója. A szabályok szerint egy liter benzint kell szolgáltatni a bíróknak, azonban Vettelék Aston Martinjából csak 3 decilitert tudtak kapni a kocsiból. Mivel szabályszegés történt, Vettelt kizárták, a versenybíróság diszkvalifikálta Vettelt, és elvette a Magyar Nagydíjon szerzett 18 pontját. Az Aston Martin jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen. Ezzel Hamilton feljött utólag a második helyre, amivel további három pontot kapott, vagyis már kilenc pont az előnye Max Verstappen előtt. A dobogóra utólag Carlos Sainz Jr. kerülhetett föl. Rajthelyes büntetéseket is kiosztott az FIA, a nagy karambolt összehozó Bottas és Stroll is öt rajthelyes büntetést kapott, amit Belga Nagydíjon töltenek majd le. A vb pontverseny állása is változott, mert az élre ugró Hamilton nem hat, hanem nyolc ponttal vezet a holland Max Verstappen (Red Bull) előtt, míg Vettel 30 pontjával a 12. helyre csúszott vissza a kilencedikről.

A német állami csatorna, a ZDF beszámolt arról vasárnap, hogy a Magyar Nagydíjon Sebastian Vettel szivárványos pólóval demonstrált a homofóbia ellen, ezzel akarta felhívni a figyelmet a toleranciára és az emberi jogokra. A pilóta közvetlenül a verseny előtt a „Same Love” „Ugyanaz a szerelem” feliratú pólót viselt.

A szupersztárhoz, Lewis Hamiltonhoz hasonlóan a 34 éves, Heppenheimben született férfi tiltakozott a magyarországi nem heteroszexuális személye jogainak megsértése ellen.„Mindenkinek szabadon kéne megválasztania azt, mit szeretne kezdeni magával, éppen ez lenne az egész lényege. Nyomasztónak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van, ilyen törvényt hoz.

„Szégyen ez az ország számára"

- mondta Vettel csütörtöki sajtótájékoztatóján.Vettel egy szivárvány mintás cipőt is felvett, amelyet Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnap a Facebookon nácikhoz hasonlított. „A németek mindig is értettek ahhoz, hogyan kell az aktuális kordivatnak megfelelő píszí szimbólumokat megjeleníteni a sportban”. A szocialista Mesterházy Attila posztjában felháborodottságának adott hangot Deutsch Tamás ízléstelen megjegyzése miatt.

„Micsoda meglepetés: a két F1-es ikon, akik kiálltak az LMBTQ közösség mellett és az Orbán-kormány szégyentörvénye ellen, a Hungaroringen mindketten dobogósok lettek. Így megszemlélhettük, hogy Vettel teljesen szivárványszínű öltözékét - sisak, póló, szájmaszk - a dobogón is. Igazán csak az egész világ látta őt és a kiállását az EU legszégyenletesebb törvényének áldozatai mellett. Deutsch Tamás viszont kedvesen lenácizta őt ezért. Deutsch már rég kiírta magát az európai keresztény kultúrkörből, de azt hiszi, hogy az ő véleményére még kíváncsiak. Pedig nem. És 2022-től már itthon sem” – fogalmazott Mesterházy Attila

Csütörtökön Lewis Hamilton az Instagram-oldalán kritizálta a törvényt. Erre Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon úgy reagált, a brit versenyző fake news-t terjeszt.

(Kiemelt kép: Max Verstappen a Hungaroringen. Fotó: Isza Ferenc/AFP)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.