Főispáni eljárás indult a Jászberény független polgármestere ellen

A kormányhivatal felszólította a polgármestert, hogy haladéktalanul hívja össze a városi képviselő-testületet. Budai Lóránt ellen a főispán indított eljárást, aki szerint a Fidesz és a DK akarja oszlatni a testületet.

2022. október 8., 08:54

Szerző:

A kormányhivatal felszólítottak Jászberény független polgármesterét, Budai Lórántot, hogy haladéktalanul hívja össze a képviselő-testületet, a főispán pedig fegyelmi eljárást kezdeményezett a polgármester ellen, amit a képviselő-testület folytat le.

Nem sokat késebb a megtorlás

„A Fidesz változatlanul eltökélt a mielőbbi választási időpont mellett, ezért egy tegnap délután érkezett felhívásban felszólíttattak a kormányhivatallal, hogy haladéktalanul hívjam össze az oszlatási ülést. Emellett Berkó Attila főispán fegyelmi eljárást kezdeményeztet ellenem, melyet a képviselő-testület fog lefolytatni. Egy ilyen eljárás járhat polgármesteri jogkör-megvonásokkal, felfüggesztéssel, és végső soron a tisztségem megszüntetésével is.” 

– közölte Facebook-oldalán Budai Lóránt, Jászerény független polgárestere.

„Nem késett sokat a megtorló válasz. Így jár, aki kiáll bármiért, ami érték, legyen akár tanár, akár ellenzéki települési polgármester.”

Budai közölte: „Nincsenek illúzióim, mit fog dönteni a Fidesz-DK többségű testület. Én azonban egyenes gerinccel állhatok Önök elé, hiszen amit vállaltam, megtettem.

Munkámat – amíg engedik – ellátom, a város és a benne lakók ügyeit a továbbiakban is becsülettel, lelkiismeretesen intézem. És ezúton emlékeztetem a dölyfös nagyurakat, hogy Lúdas Matyinak harmadjára is sikerült igazságot szolgáltatnia…

– írja Facebook-oldalán a polgármester.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a polgármester szerint a Fidesz és a DK együtt oszlatná a városi képviselő-testületet, ezzel azonban megzavarnák az adventi időszakot. Mint írta: „amennyiben a héten oszlana a testület, a kampányidőszak, kopogtatás, standolás, ajánlásgyűjtés zajlana az adventi időszakban, amely a lakosság türelmét – a nemsokára kezdődő népszámlálás mellett – jelentősen megterhelné, nem beszélve a Polgármesteri Hivatal véges erőforrásairól, hiszen munkatársaim jelenleg a napi munkájuk mellett kötelező népszámlálási feladatokat látnak el.”

(Budai Lóránt, Jászberény polgármestere. Fotó: Budai Lóránt Facebook-oldala)

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.