Fodor Gábor visszautasítja, hogy Fidesz–programot írna

A Mi Hazánk választási törvény módosítását célzó javaslatáról már hetekkel ezelőtt írt Fodor Gábor. Állítja: ő szabadon ír és arról, amiről akar.

2023. december 4., 18:03

Szerző:

A Mi Hazánk nevében Szabadi István képviselő dobta be az országgyűlésnek a javaslatot, hogy az önkormányzati választások előtt módosítsák a választási törvényt. Ez – amennyiben az országgyűlés elfogadja – főként a fővárosi erőviszonyokat befolyásolhatná.

Fodor Gábor, a Fidesz alapító tagja, majd SZDSZ-es országgyűlési képviselő az Indexen megjelent véleménycikkében pont ugyanezzel az ötlettel állt elő pár hete. Véleménye szerint ugyanis a kerületi polgármesterek dominanciája a fővárosi testületben azt eredményezi, hogy „a fővárosi szempontok kevésbé jelennek meg a döntésekben”. Úgy véli, hogy a mostani rendszerben „összetételből fakadóan nem tudja a közgyűlés kitalálni Budapestet, mert más a kerületi nézőpont, és más a fővárosi”.

Az ellenzék szerint azonban „a Mi Hazánk a Fidesz megrendelésére kezdeményezte a változást és az első ötletgazda nem a radikális párt, hanem Fodor Gábor“.  

A most ambicionált régi-új rendszer már működött 1994 és 2010 között, amikor a Fővárosi Közgyűlés tagjait közvetlenül választották a Budapestiek. Szavaztak a főpolgármesterre, a kerületi polgármesterre, a kerületi egyéni jelöltre, illetve egy pártlistára – emlékeztet az atv.hu. Így a közgyűlésbe nem kerültek be automatikusan a kerületi polgármesterek. 2014-ben azonban, szintén pár hónappal az akkori önkormányzati választás előtt, a fideszes parlamenti többség átírta a szabályokat.

A választási rendszer akkori módosítása egyértelműen a Fidesznek kedvezett: ha nem változtattak volna, akkor Tarlós Istvánnak nem lett volna többsége a közgyűlésben – idézi fel a portál. Az ATV Heti napló című műsorában arról kérdezték Fodor Gábort, hogy miért kezdeményezte a korábbi helyzet visszaállítását.

„Az én kiindulópontom az volt, hogy sem a Fidesz, sem az ellenzék nem foglalkozik stratégiailag Budapesttel. A polgármesterek, akik ott ülnek a képviselőtestületben, nyilván a saját kerületükre figyelnek elsősorban” 

– mondta Fodor, hozzátéve, hogy javaslata mellett „elég jó érv, hogy néhány héttel ezelőtt volt egy szakértői konferencia, amit a Republikon Intézet szervezett, és ahol a Nézőponttól kezdve a Záveczen át, egészen a Political Capitalig mindenki megszólalt, és mindenki azt mondta, hogy ezt meg kellene csinálni”.

Azt a felvetést, hogy a kormánypárt sugallatára írta volna a gondolatkísérletet, Fodor szimpla butaságként definiálta.

„Ezeket általában az összeesküvés elmélet teória részeként kezelem, ezek butaságok. Távol áll tőlem, hogy velem bárki, akár a Fidesz, akár az ellenzék bármit megírasson, én hála istennek olyan helyzetben vagyok, hogy azt írok meg, amit akarok” – mondta a volt környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

(Kép forrása: Fodor Gábor / Facebook)

 

 

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.