Budapesti Közművek: jogellenes a vadsztrájk, azonnal vegyék fel a munkát a dolgozók!

Válaszolt a Budapesti Közművek: szerintük ez csak egy vadsztrájk, de tárgyalni akarnak a dolgozókkal.

2022. október 4., 15:12

Szerző:

Kedd reggel az FKF Ecseri úti telephelyén rengeteg dolgozó kezdett váratlan és előre be nem jelentett munkabeszüntetésbe, a cég szerint „vadsztrájkba”. Sajtóinformációk szerint az óbudai hulladékégetőtől sem indultak el az autók. A hulladékszállítók és sofőrök munkatársak béremelést követeltek. 

A Blikk szerint a dolgozók azért tiltakoznak, mert bár 400 ezer forintos bért ígértek, ez a gyakorlatban 200 ezer forintot jelent. Ráadásul más helyeken 400-450 ezer forintokért keresnek munkatársakat a hulladékszállító cégek.

Budapesti Közművek: ez egy jogellenes vadsztrájk

A reggeli spontán tiltakozást követően kérdéseinkkel megkerestük az illetékes Budapesti Közműveket. Válaszaikat változtatás nélkül közöljük:

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött.

A Társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette.

A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021 júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15% átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait. Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

A fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a Társasághoz. A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 Mrd Forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására.

 

(Kiemelt kép: A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., Fővárosi Közterület-fenntartó Köztisztasági Divíziója (FKF), a FŐTÁV és a Díjbeszedő Holding Zrt. közös Budai Ügyfélszolgálati Központ irodája a főváros II. kerületében, a Fő utca és a Csalogány utca találkozásánál. MTVA/Bizományosi: Róka László)