Az utcán marad a szemét Budapesten - besokalltak a kukások

Spontán tiltakozás, vagyis sztrájk tört ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. egyik telephelyén: sokan nem vették fel a munkát, azonnali fizetésemelést követelnek, emiatt veszélybe kerülhet a budapesti szemétszállítás. 

2022. október 4., 11:24

Szerző:

A Blikk értesülései szerint a főváros egész területén leállhat a szemétszállítás. Mint írják: az FKF Ecseri úti telephelyén rengeteg dolgozó gyűlt össze, béremelést követelve.

A szelektív hulladékszállítás el sem indult

A lap szerint kedd reggel kezdtek el gyülekezni a kukások, fizetésemelést követelve. Azt mondják, sztrájkba lépnek. A lap információi szerint az óbudai hulladékégetőtől sem vonultak ki ma reggel a kukások. Ez azt jelenti, hogy a mai napon egyelőre nem indult meg a szelektív hulladékszállítás, illetve a kommunális hulladékszállítás egy része sem.

A sztrájkkal kapcsolatban kerestük az FKF-t, ám egyelőre nem reagáltak a megkeresésünkre, amint válaszolnak cikkünket frissítjük.

A Blikk szerint a dolgozók azért tiltakoznak, mert bár 400 ezer forintos bért ígértek, ez a gyakorlatban 200 ezer forintot jelent. Ráadásul más helyeken 400-450 ezer forintokért keresnek munkatársakat a hulladékszállító cégek.

Azt mondták, a kukásautókat most leadják azzal, hogy hibásak, nem lehet velük dolgozni, így nem is indulnak majd el.

Kukásokat ellenőrző rendőrök?

A lap szerint ráadásul az FKF ellenőröket is alkalmaz - jórészt nyugállományú rendőröket - akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. A probléma ezzel az, hogy az ellenőrök 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások. Szerintük az őket ellenőrzők 350-400 ezer nettót kapnak.

Az egyik helyszínen tartózkodó szakszervezeti vezető szerint elképzelhető, hogy a spontán megmozduláshoz többen is csatlakoznak majd. Jelenleg a dolgozók arra várnak, hogy a menedzsment tárgyaljon velük, és egy olyan vezetőt küldjenek tárgyalni, aki döntési kompetenciával bír. Amennyiben nem sikerül megállapodni, a sztrájk holnap is folytatódik.

Az FKF más telephelyein az ott tapasztaltak szerint a munka rendben zajlik.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)

 

Tegnap 20:15

A Borsod megyei Sajószentpéter levegőminősége főként amiatt a legrosszabb az országban, mert itt található a legtöbb olyan háztartás, ami továbbra is fával, szeméttel kénytelen fűteni, hogy spóroljon a rezsin, tűzifára ugyanis nincsen pénz.