Drámai zuhanásban van a magyarországi szürkeállomány

A 25-34 éves magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezett felsőfokú végzettséggel 2022-ben – derül ki az Eurostat friss adataiból. A 31,9 százalékos arány a legrosszabb az EU-ban.

2023. június 1., 10:27

Szerző:

A hazai adat közel 10 százalékponttal marad el az uniós átlagtól (42 százalék), miközben az EU azt szeretné elérni, hogy 2030-ra a tagállamok átlagában elérje a 45 százalékot a fiatal diplomások aránya.

Bár az adat az EU-ban az elmúlt tíz évben folyamatosan emelkedett, de még így is jelentősen elmarad az EU Miniszterek Tanácsa által 2021-ben kijelölt, 45 százalékos értéktől. Ennek elérését 2030-ra tervezik.

A tavalyi adatok szerint a tagállamok közel fele már elérte a 45 százalékos arányt. Közülük Írországban és Luxemburgban 60 százalék feletti a fiatal diplomások aránya (62,3, illetve 61 százalék).

A magyarországi adatok a 42 százalékos uniós átlagtól is messze lemaradnak a 31.9 százalékos mutatóval. Ennélalacsonyabb csak két tagállamban, Romániában (24,7 százalék) és Olaszországban (29,2 százalék) volt kimutatható.

Az adatokat nemekre lebontva azt látni, hogy a fiatal nők jóval nagyobb arányban rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, mint a férfiak az EU-ban. A 25-34 éves nők körében az EU átlagában már 2019-ben teljesült a 45 százalékos cél, a tavalyi adat pedig 47,6 százalékos értéket mutat, míg a férfiak esetében csak 36,5 százalék volt a ráta 2022-ben.

A fiatal diplomások arányában látható magyarországi trend azért különösen fájó, mert a felsőfokú végzettség egyre fontosabbá válik, mivel a munkaerőpiacon egyre nagyobb a kereslet a magasan képzett szakemberek iránt – emlékeztet összefoglaló írásában a portfolio.hu.

(Kiemelt kép: diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2021. május 4-én. MTI/Komka Péter)

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.