Azonosították a Hartánál megtalált holttestet, egy áldozatot a Margit hídnál is a felszínre hoztak

Kilenc holttest került elő eddig a múlt szerdai hajókatasztrófa áldozatai közül. Még nem tudni, magyarok vagy koreaiak-e.

2019. június 3., 18:40

Szerző:

Felszínre hoztak egy holttestet a szerdán elsüllyedt Hableány mentési munkálatai közben - közölte hétfő este a Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI-vel.

Azt írták: a magyar búvárok a koreai szakemberekkel közösen hajtottak végre feladatot. A délelőtti felderítő merülés során a magyar szakemberek egy holttestet találtak a víz alatt, és a test megjelölése után tovább folytatták a roncs állapotának felmérését. Az őket követő koreai búvárok a - magyarok által megjelölt helyről - a felszínre hozták a testet.

Hozzátették: „a TEK kihelyezett vezetési pontján a műveletek most is folyamatosak, a szakemberek fáradhatatlanul dolgoznak a rendkívüli helyzet biztonságos megoldásán”.

Hétfőn délután fél öt körül két dél-koreai búvár is lemerült a múlt szerdán elsüllyedt Hableány roncsaihoz. Majdnem egy teljes órán át voltak a víz alatt, majd amikor feljöttek, próbálták őket eltakarni. Utóbbi az MTI fotóján is látható.

Dunai hajóbaleset - Búvármerülés
Fotó: Máthé Zoltán

A 24.hu helyszínen tartózkodó munkatársa szerint nem sokkal az újabb merülés kezdete után több dél-koreai jelent meg a Margit hídon, akik az áldozatok családtagjai. Az elsüllyedt hajó közeléből hétfő délután kiemelt holttest azonosítása még tart.

Mint azt az ORFK szóvivője a 168 Órának megerősítette: hétfőn reggel a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, Hartánál is találtak egy holttestet.

A rendőrség hétfő este a honlapján azt írta, hogy azonosították a megtalált férfiholttestet.

A hajóbaleset nyolcadik halálos áldozatáról nem közölték, hogy magyar vagy dél-koreai-e.

Múlt hét szerda este, nem sokkal 21 óra után a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Margit hídnál ütközött össze a Viking szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elmerült.

Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. 19 eltűnt embert még keresnek.

Dunai hajóbaleset Az áldozatok hozzátartozói a Margit hídon
Fotó: Máthé Zoltán

A Hableányt a Margit-hídnál találták meg a mélyben. A Duna áradása és a gyors áramlás miatt a búvárok hétfőig nem tudták megközelíteni a hajótestet.

Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfőn azt mondta: az áramlás sebességének várható csökkenése miatt a búvárok már "érdemi mozgásra" is képesek lehetnek a víz alatt, illetve közös koreai-magyar merülésekre is sor kerülhet.

Hangsúlyozta: arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté.

Hajdu János azt mondta: már csak a 200 tonna megemelésére képes Clark Ádám úszó darut várják a helyszínére a mentés vezetői. Elmondta, hogy az eszköz várhatóan csak néhány nap múlva érkezik a Margit hídhoz, mert a Duna magas vízállása miatt jelenleg nem fér át a hidak alatt.

Shunkeun Song, a Dél-Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a segítségért, illetve azoknak a magyaroknak, akik kifejezték részvétüket az elhunytak hozzátartozóinak.

Hangsúlyozta, hogy az eltűntek hozzátartozói nagyon várják a híreket, ezért arra kérik a magyar hatóságokat, engedélyezzék a dél-koreai búvároknak, hogy behatoljanak a hajóroncsba, de elfogadják a Terrorelhárítási Központ irányelvét, amely szerint a merülő búvárok életének védelme a legfontosabb.

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.