Ennyivel jut több pénz a felsőoktatásra jövőre

Majdnem egy duplázás.

2021. július 29., 21:47

Szerző:

Az idei 210 milliárd forintról több mint 400 milliárd forintra nő a felsőoktatás állami támogatása jövőre – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, amikor elhelyezte a Budapesti Gazdasági Egyetem új központi könyvtárának és hallgatói centrumának alapkövét csütörtökön a fővárosban.

Az MTI tájékoztatása szerint Palkovics az eseményén arról is beszámolt, hogy a következő időszakban, az egyetemek által összeállított program alapján 2700 milliárd forintnyi fejlesztési pénz áll majd rendelkezésére a magyar felsőoktatás rendelkezésére. „Ebből mintegy 2100 milliárd forintnak már megvan a forrása, a fennmaradó összeg előteremtésén pedig dolgozik a kormány” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Hallgatók a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának előadójában Európai Uniós alapismeretek előadáson 2016. február 24-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.