Palkovics Lászlóé a felsőoktatás, felülvizsgálhatják a bolognai rendszert is

2019. szeptember 3., 12:32

Szerző:

Még ebben a ciklusban jónak látnák a bolognai rendszer felülvizsgálatát, miután a felsőoktatás az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Palkovics László vezette innovációs tárcához került – tudta meg az atv.hu.

A lapnak nyilatkozó forrás elmondta, hogy azzal, hogy Palkovics Lászlóhoz került a felsőoktatás, 

„kinyílik ez a lehetőség is”.

A bolognai rendszert 2005-től fokozatosan vezették be a felsőoktatásban. Az addigi négyéves főiskolai és ötéves egyetemi rendszer helyett három egymásra épülő diplomával bachelor (alapképzés), masters (mesterképzés) és doktori fokozatot lehet szerezni. E rendszer alapja egy angolszász típusú BA-, illetve MA­-képzés. Ezek most 3–4, 1,5–2, illetve 3 évet vesznek igénybe, hat karon – orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvos, jogász, építész – jelenleg is indul osztatlan képzés.

A portál azt írja, hogy a felülvizsgálatnál szükség lehet a munkáltatók igényeinek és a felsőoktatásban szerezhető képesítéseknek az összehangolására. Egyik forrás jónak látna például egy 4 illetve 4 plusz 1 éves alapképzést, 1–2 illetve 1,5 éves mesterképzéssel, 2-2 éves doktorival, míg az orvosin a hat éves alapképzést követné egy 4 éves rezidensi és 2 éves doktori szint.

Az atv.hu emlékeztet arra, hogy szakértőknek már korábban az volt a véleménye, hogy a BA-alapképzéseknél a korábbi főiskolai, egyetemi képzés első éveit kényszerűen össze kell olvasztani. Az első 3 év a tudományterületeken ugyanis nem biztosíthatta a megfelelő alapozást.

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.