Felfüggesztette a parlament Molnár Zsolt mentelmi jogát

A  legfőbb ügyész befolyással üzérkedés bűntette miatt kezdeményezte Molnár Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

2024. április 10., 15:38

Szerző:

Felfüggesztette a parlament az MSZP-s Molnár Zsolt mentelmi jogát 173 igen szavazattal – írja a Telex. A parlament 173 igen szavazattal felfüggesztette az MSZP-s Molnár Zsolt mentelmi jogát. Hargitai János, a mentelmi bizottság elnöke a felszólalásában jelezte, hogy a bizottság támogatja a mentelmi jog felfüggesztését, amit korábban maga Molnár Zsolt is kérvényezett – írja a Magyar Nemzet. Ahogy arról beszámoltunk, a legfőbb ügyész. Dr. Polt Péter befolyással üzérkedés bűntette miatt indítványozta az MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – írja közleményében Legfőbb Ügyészség.

A vád szerint Molnár Zsolt 40 millió forint kenőpénzt vett át 

A rendelkezésre álló adatok szerint a BKV 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft tett ajánlatot. Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött. A volt miniszter a kft tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – politikai befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza.

Molnár Zsolt – a korrupciós megállapodásról értesülve – megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Baja Ferenc 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár Zsolt kérését tolmácsolta a férfinak. A kft. tendernyertességét követően a férfi 2019. augusztus 6-án, Budapesten 40 millió forintot adott át Molnár Zsoltnak. Az MSZP pártigazgatójának cselekménye társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének a megállapítására alkalmas írja az Ügyészség. 

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta dr. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi jog felfüggesztését követően nyílik lehetőség – írja az Ügyészség közleményében. 

Fuzik vádalku keretében több MSZP-s politikust is feldobott

Fuzik vallomása alapján gyanúsították meg az MSZP-s zuglói polgármestert, Horváth Csabát, valamint Tóth Csaba volt zuglói szocialista országgyűlési képviselőt, aki a gyanú szerint 280 millió forint kenőpénzt vett át. Mindkettőjüket a számlagyártól független – de azzal személyi és céges átfedéseket mutató – zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések miatt hallgatták ki.

Hírbe hozták az üggyel Baja Ferenc MSZP-s poltikust és a szocialisták pártigazgatóját, Molnár Zsoltot is, akik a kormánysajtó szerint szintén több tízmilliós kenőpénzeket vettek át. Molnár tagadta a vádakat, és azt közölte, magánvádas büntetőeljárást kezdeményez rágalmazás miatt Fuzik ellen, egyúttal a legfőbb ügyésztől kéri, hogy indítványozza mentelmi jogának felfüggesztését.

(Kiemelt képünkön: Dr. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója. Fotó: Magyar Szocialista Párt Facebook oldala)

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.