Zuglói vesztegetési ügy: Baja Ferenc neve is előkerült

Fuzik Zsolt azt vallotta, hogy 30 millió forinttal kente meg a szocialista politikust.

2022. február 28., 17:24

Szerző:

Az atv.hu birtokába került Fuzik Zsolt vádalku keretében tett gyanúsítotti vallomása. Ebben a vállalkozó azt állítja, hogy Baja Ferencen, az MSZP pártalapítványának, a Táncsics Alapítványnak a kuratóriumi elnökén keresztül lépett kapcsolatba Molnár Zsolttal. A Sys It Services Kft. vezetője azt is kijelentette, hogy Baja Ferenc 30 millió forint kenőpénzt kért tőle.

Korábban a 168.hu is beszámolt róla, hogy Fuzik Zsolt azt állítja vallomásában, hogy legalább 250 millió forintot adott át Tóth Csabának, Zugló önkormányzati képviselőjének. Horváth Csaba zuglói polgármesternek pedig rendszeresen adott át 3 millió forint kenőpénzt egy budapesti kávézóban.

Hétfőn azt is megírtuk, hogy egy harmadik szocialista politikus, Molnár Zsolt is kapott vesztegetési pénzeket Fuzik Zsolttól. Az atv.hu birtokába került vallomás szerint kettejüket Baja Ferenc, az MSZP pártalapítványának, a Táncsics Alapítványnak a kuratóriumi elnöke hozta össze. Fuzik azt vallotta, hogy háromszor is találkozott Baja Ferenccel 2019 nyarán. A BKV-SYS IT Services Kft. által megnyert BKV-tenderről tárgyaltak. A vallomás szerint Baja Ferenc 30 millió forintot kért Fuzik Zsolttól, és továbbította neki az üzenetet, hogy Molnár Zsolt pedig 40 millió forintot kér „a szerződés meg nem támadására”. Fuzik Zsolt szerint a 30 és 40 millió forintos vesztegetési pénz egy „két éves díj” volt, amely 2019. július 1-től 2021. július 1-ig „tart”.

Baja Ferenc az atv.hu-nak cáfolta Fuzik Zsolt állításait. „Nem tudom, Fuzik Zsolt miről beszél, hozzám semmilyen hatósági megkeresés nem érkezett” – nyilatkozta a volt államtitkár, a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke. Baja Ferenc hozzátette: „Több alkalommal találkoztam Fuzikkal, aki megpróbált meggyőzni arról, hogy a SYS Kft. alkalmas a BKV informatikai feladatainak ellátására. Ezt én akkor is, most is és mindig is vitattam” – hangsúlyozta Baja Ferenc. „Nem tartottam jó konstrukciónak, hogy egy kis cég nagy alvállalkozókkal szolgálja ki a BKV informatikáját. Erről Fuzik Zsolt nem tudott meggyőzni se akkor, se később. Soha, egyetlen alkalommal se voltam hajlandó ezt elfogadni” – mondta a veterán szocialista politikus.

(Kiemelt kép: Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester a Budapest szabad - 1945. február 13. című utazó kiállítás megnyitóján egy, a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson álló metrószerelvényben 2020. február 11-én. Fotó: MTI / Mónus Márton)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt