Felemás felújítást kap a budai Vár egyik nevezetessége

Kívül a háború előtti időt idéző, belül pedig modern kialakítású épület lesz a Pénzügyminisztérium szomszédságában.

2021. december 7., 12:11

Szerző:

Októberben néhány hét alatt szerezte meg a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) a Szentháromság téren álló, sokáig szállodaként működő egykori diplomata lakóházat, hogy azt tudományos konferenciaközponttá alakítsák át. A Pénzügyminisztréium mellett található ingatlannak ekkor még nem voltak meg a tervei.

A PADME mindenesetre közölte, a régi bútorzat, illetve a belsőépítészeti megoldások eltávolítása a statikai felmérés szempontjából nélkülözhetetlen. A ház tartószerkezetének bontása a közeljövőben biztosan nem várható, az átépítés tervezése pedig még nem zárult le. November elején a Magyar Építész Kamara (MÉK), majd a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöksége is felszólalt. Előbbi azt javasolta, vegyék helyi védelem alá az épületet, a tervet pedig a MÉSZ is támogatta.

Látszólagos változás azóta sem történt, azonban a 24.hu arról ír, hogy a háttérben zajlanak a folyamatok. Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerben (ÉTDR) ugyanis november 15-én elindult egy részleges bontási engedélykérés. A tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet arról tájékoztatott, hogy az épületet a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusban kívánja újjáépíteni. A homlokzati kép és a magasság tehát megegyezik majd a háború előtti eredeti állapottal. Ekkor három, egymástól különálló épület állt a helyszínen. A terveket a RAPA Architects Kft. készíti majd, a projekt felelős vezető tervezője pedig az irodát irányító, korábban Pro Architectura-díjjal is elismert Reisz Ádám.

(Kiemelt kép: A Szentháromság tér Budapesten a Mátyás-templomból fényképezve 2015. április 14-én. Fotó: MTI / Marjai János)