Fekete-Győr Andrást felmentette a bíróság

Mostantól más eszközt kell találniuk a fegyelmezésemre, és előre szólok, az sem fog működni – írta közösségi média oldalán a Momentum korábbi elnöke az ítélethirdetést követően.

2023. május 26., 14:08

Szerző:

Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikus felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt, amiért 2018-ban egy túlóratörvény elleni tüntetésen dulakodott a rendőrökkel – írja a Mandiner.  A politikust két év börtönre ítélték, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették. Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét ugyanebben a perben szintén csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolta meg az ügyészség, mert füstgyertyát dobott a rendőrsorfalak közé. Rá is felfüggesztett szabadságvesztést kértek, azonban őt a bíróság felmentette. 

Fekete-Győr korábban azt hangsúlyozta, szerinte soha nem bántott senkit, és ebben az ügyben sem ártott senkinek.

Az első tárgyalás után 2021 februárjában úgy fogalmazott: „Nem Oroszországban vagy Fehéroroszországban vagyunk, ahol prominens politikusokat célszerű rács mögé juttatni és bírósági eljárás alá fogni”.

Akkor azt is mondta, szerinte Magyarországon is egy korrupt, kivénhedt és keleti típusú rezsim ellen kell küzdeni. Úgy vélte, inkább a volt Fidesz-párttag Polt Péter főügyész ellen, a miniszterelnök veje, Tiborcz István ellen, továbbá Szijjártó Péter külügyminiszter ellen kellene vádat emelni.

„A bíróság ma kimondta: ártatlan vagyok, nem követtem el hivatalos személy elleni erőszakot, amivel Orbán ügyészsége vádolt – írta péntek kora délutáni Facebook-posztjában Fekete-Győr András. Mint írta: „mostantól más eszközt kell találniuk a fegyelmezésemre, és előre szólok, az sem fog működni. Az új politikai generációt koncepciós eljárásokkal sem félreállítani, sem megállítani nem lehet.”

(Fotó: 168.hu | Dimény András)

07:20

Tüntetők ellen intézkedek a rendőrök a csütörtök esti bejelentett státusztörvényellenes demonstráció lezárulta után. A TASZ helszínen lévő megfigyelője szerint a résztvevők csak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

Tegnap 19:54

Új program indítását tervezi a kormány, amelynek keretében ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.