FAZ: Nyugtalanító a magyar média állapota

A német lap szerint megkérdőjelezhető a magyar állami intézmények, köztük a Médiatanács semlegessége.

2021. február 16., 11:52

Szerző:

Megkérdőjelezhető a magyar állami intézmények, köztük a Médiatanács semlegessége, a magyar média állapota pedig nyugtalanító – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkét szemlézve a hvg360. A német konzervatív lap tudósítása szerint ezzel együtt sem könnyű megválaszolni a kérdést, hogy valóban a kormány tehető-e felelőssé a Klubrádió analóg adásának lekapcsolásáért.

Alapos okok vannak viszont az állami intézmények függetlenségének és semlegességének megkérdőjelezésére, hiszen 2010-es hatalomra kerülése óta Orbán Viktor szinte minden hatóságot, így a médiát felügyelő Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot is a saját embereivel töltötte fel. Választási sikerei ugyan nyilván arra predesztinálják, hogy meghatározza a magyarok sorsát, „csakhogy ilyen alapon egyetlen párt vagy politikus sem tekintheti sajátjának az országot” - írta a FAZ.

A magyar média viharos állapotának illusztrálására a FAZ munkatársa az Index és a Népszabadság ügyét hozza fel – utóbbi napilapot azután szántották be, hogy beszámolt Rogán Antal és Matolcsy György korrupciós ügyéről. A korábban Lázár Jánosról kínos dolgokat nyilvánosságra hozó Origo sem úszta meg – a főszerkesztő eltávolítása, illetve a résztulajdonos Deutsche Telekom távozása óta „a portál mindenki másnál hangosabban zengi Orbán Viktor dicséretét.” A 2018-as Fidesz-győzelem után a kormány szócsöveként újjáéledő Magyar Nemzet, a több száz szerkesztőségből álló, a miniszterelnök megbízható emberei által vezetett KESMA, valamint a komplett közmédia is a hivatalos vonalat erősíti.

Eközben a független magyar újságírás egyre inkább visszaszorul, illetve az internetre korlátozódik. Az így kibontakozó összkép tehát fölöttébb nyugtalanító – összegez a Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Kovács Tamás)