Kocsis Máté táskahordozója felügyelheti a nemzetbiztonsági szolgálatokat

Pikó András józsefvárosi polgármester szerint Farkas Örs – akit nemrég neveztek ki a a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkárnak – lehetett az, aki még Kocsis Máté kabinetfőnökeként civil és ellenzéki csoportokról gyűjtött információkat egy Facebookos kamuprofil segítségével. 

2022. október 5., 14:14

Szerző:

Helyettes államtitkári rangban felügyeli a nemzetbiztonsági szolgálatokat Farkas Örs – szúrta ki a 444 a Miniszterelnöki Kabinetiroda honlapján. A 34 éves Farkas Örst – aki legutóbb a Kormányzati Tájékoztatási Központ vezetője, illetve tájékoztatásért felelős miniszteri biztos volt – még 2022. június 11-én nevezte ki Orbán Viktor. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet nem tisztázta viszont, hogy Farkas milyen területet felügyel majd. A kabinetiroda honlapján újabban az szerepel, hogy a politikus a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkárként dolgozik.

Farkas a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdászként 2010-ben, és azonnal állást kapott az Országgyűlés Hivatalában. 2012-ben a MÁV Zrt.-hez került, ahol ingatlangazdálkodással foglalkozott, majd az MFB-nél kapott munkát. 2016-ban került igazán a tűz közelébe: a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ vagyongazdálkodási igazgatója lett; Kocsis Máté futtatta fel, egy évre rá már az akkori polgármester kabinetfőnöke volt. 2019-től Farkas az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, egy sokadik vonalban működő kormánypárti elemzőintézet igazgatója lett, amit a Rogán-minisztérium által életben tartott Batthyány Lajos Alapítvány pénzel. Erről az Átlátszó írt korábban bővebben.

Farkast 2020. február 5-én nevezték ki a Rogán-minisztérium alá rendelt Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének, miniszteri biztosi pozícióba. Rogán Antal és Kocsis Máté együtt mozognak, és szövetségesként ismertek kormányzati körökön belül, így a frakcióvezető egykori titkárának kinevezése nem volt váratlan. Bár hivatalos életrajza szerint 2020-től 2022-ig végig tájékoztatásért felelős miniszteri biztosként foglalkoztatta Rogán minisztériuma, tavaly teljesen eltűnt a nyilvánosságból, és nem is tért vissza, csak az újabb kormány megalakulása után – immáron polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkárként – írja a lap. 

Rogán megérkezik a nemzetbiztonsághoz

Az új kormányzati szerkezet egyik fontos változása volt, hogy Orbán a titkosszolgálatokat – amiket korábban több minisztérium, de elsősorban a Belügyminisztérium felügyelt párhuzamosan – a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá terelte be. A változtatás komoly politikai győzelem volt Rogán számára, aki hosszú ideje vív belharcot a kormányban Pintér Sándor belügyminiszterrel, nemcsak politikai, de bizonyos üzleti kérdésekben, például az informatikai beszerzések területén is. Ráadásul nem pusztán összeterelésről volt szó: a tárcán belül létrehoztak egy minden hatáskörrel együttesen rendelkező „szuperszolgálatot”, a Nemzeti Információs Központot (NIK), amit az összes többi szolgálat felügyeletével bíztak meg. 

A 444 szerint az átszervezés párhuzamosságokhoz vezetetett a nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletében. Farkas Örs és Papp Károly – akit a a lap Pintér Sándor köreihez sorol – elvileg ugyanazt a területet felügyelik, előbbi helyettes államtitkári, utóbbi államtitkári rangban. Farkasnak ugyanakkor semmilyen ismert tapasztalata nincs a területen, ahogy a rendvédelmi terepen eleve sem, a feladata pedig a szolgálatok és a miniszter közötti kapcsolatok fenntartása és ápolása lesz. Kinevezése annak is szólhat, hogy lojális és bizalmi embernek számít, Rogán és Orbán pedig az eddigieknél közvetlenebb módon és inkább politikai szempontok szerint fogja felügyelni a szolgálatok tevékenységét.

Mata Vivien tündöklése és bukása

Nem mindenki szerint állja meg a helyét az, hogy Farkas Örsnek semmilyen tapasztalata nincsen mások – például ellenzéki aktivisták – megfigyelésével kapcsolatban. A 2019-es önkormányzati választások előtt kamuprofilokat leplezett le a Pikó Andrást jelölő C8 Civilek a Józsefvárosért csoport. Az egyik ilyen profil Mata Vivené volt, „aki” már korábban – még Kocsis polgármestersége idején – több józsefvárosi civil és ellenzéki csoportban feltűnt. Bár a proflja szerint akkor 35 éves volt, profilképe egy 57 éves kanadai nőé volt és szemet szúrt, hogy bár tevékenysége főleg VIII. kerületi baloldali és civil aktivista csoportokhoz volt köthető, e mellett a tordasi Fideszt és azt a Tordas SE-t követte, amelynek az elnöke éppen Farkas Örs volt. A C8 szerint Mata Vivien – azaz Farkas Örs lehetett az, aki által információk juthattak el a Magyar Nemzet szerkesztőségébe, amely ezekre alapozva írt lejárató cikkeket Pikó Andrásról és kampányáról. Az azóta polgármesternek választott Pikó akkor úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy Mata Viven profilját „minden jel szerint Kocsis Máté egykori kabinetfőnökének személyéhez lehet kötni.”

(Kiemelt képünk: Farkas Örs a köztelevízió Ma reggel című műsorában. Képernyőfelvétel.)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.