Ezen a nyáron minden megevett hekkről és lángosról azonnal tudni fog az állam

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ az új Nagy Testvér.

2023. május 16., 14:54

Szerző:

Július 1-től kötelező minden vendéglátóipari egységnek valós idejű adatokat szolgáltatnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) arról, hogy miből mennyi van és mit adtak el éppen. Az új szabályozás lehetővé teszi a statisztikák által a turisztikai térségek, települések teljesítményének figyelését, és az is látszani fog, mely ágazatokat kell fejleszteni, valamint az iparágban gyakori feketézésre is hatással lehet. Ugyanakkor több vendéglátóipari egységnek is megnehezíti az életét az új rendszer – írja a Telex.hu.

A tervek szerint tavaly január 1-étől bevezetett kötelező adatszolgáltatás érvényes minden étteremre, büfére, cukrászdára, kávézóra, italboltra, bárra, zenés-táncos szórakozóhelyre és gyorsétteremre, csak a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek, rendezvényi (fesztivál) étkeztetés, és a a mozgó vendéglátóhelyek (büfékocsi) mentesülnek alóla.

A szabályozásban sok a szürkezóna, például mi történik, ha nem működik az internet, vagy kijátszható-e a rendszer azzal, ha meghívásos rendszerrel működnek a helyek, akkor már zártkörű rendezvénynek számít-e az egyébként általános nyitvatartású büfé? – hívja fel a figyelmet a Telex. 

Az új szabályozás mindenképp átalakítja a magyar vendéglátóipart. A Telex által megkérdezett vendéglátósok szerint olyan is lesz, aki egyszerűen csak bezár, mert nem bírja a megnövekedett adminisztrációs terheket, ez elsősorban a mikro- és kisvállalkozásokat érinti.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Marjai János/MTI.)