Ez egy beteg demokrácia - mondta Magyarországról az Európai Bizottság alelnöke

Nincs demokrácia független igazságszolgáltatás, valamint szabad és tisztességes választások nélkül - fogalmazott Vera Jourova.

2021. február 25., 09:49

Szerző:

Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus, és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia - idézte a Népszava Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének szavait. A politikus a Central European University (CEU) Demokrácia Intézetének szervezésében tartott videokonferencián beszélt a demokráciáról.

- Értékelnünk kell a teljes képet, az igazságszolgáltatás, a média, a civil szervezetek, az oktatás helyzetét. Ha a kedvezőtlen folyamatok összeadódnak egy tagállamban, akkor súlyos csorbát szenved a demokrácia, márpedig a demokratikus elvek betartását minden országtól elvárjuk - fogalmazott Jourová, hozzátéve, hogy komoly fenntartásai vannak. Az alelnök elmondta, hogy az Európai Bizottság átfogóan kívánja megvizsgálni a magyarországi jogállam helyzetét, nem csupán egy-egy jogsértőnek ítélt törvényre kíván reagálni. 

A cseh politikus tavaly szeptemberben is bírálta a magyar kormányt a német Der Spiegel című lapnak adott interjújában. 

Kovács Zoltán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár úgy reagált csütörtökön a Twitter-oldalán, hogy Vera Jourová ismét a magyar demokráciát becsmérelte, megsértve ezzel Magyarországot és a magyar embereket.

(Kiemelt kép: Vera Jourová felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2020. november 25-én. Fotó: MTI/EPA/Pool | Olivier Hoslet)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.