Értékes belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely önkormányzata

Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely ellenzéki többségű önkormányzata, amely idei költségvetésében több mint 666 millió forint "vagyongazdálkodási bevételt" irányzott elő. A Fidesz közgyűlési frakciója szerint nem megfontolt gazdálkodás, hanem vagyonfelélés zajlik.

2023. március 30., 21:53

Szerző:

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester úgy fogalmazott: az önkormányzatnak a város működőképességének megőrzése érdekében minden lehető forrást mozgósítania kell, a vagyonértékesítés csak egy az alkalmazott eszközök közül, szavai szerint ha a központi költségvetésből megfelelő támogatás érkezik, „menet közben is leállítják” az értékesítést.

Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető viszont úgy fogalmazott: „a családi ezüst már elfogyott, most az aranyat adják el”, amivel nem értenek egyet, ezért nem szavazták meg az előterjesztést.

A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén döntöttek arról is, hogy az önkormányzat ingyenesen több mint 10 ezer négyzetméteres területet biztosít a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia új kézilabda-csarnokának építéséhez, amelynek tervezéséhez a Magyar Kézilabda Szövetség határozata szerint 89,6 millió forint már rendelkezésre áll.

Elhangzott, hogy az önkormányzat saját forrásaiból nem tudja vállalni a csarnok felépítésének és fenntartásának költségeit, a milliárdos nagyságrendűre becsült beruházás forrásai egyelőre nem ismertek, a terület felajánlásával a város csupán azt fejezte ki, hogy nem kívánja útját állni a fejlesztésnek. A kézilabda egyesület viszont bízik a TAO-bevételekben, és központi költségvetési támogatásban. A Fidesz frakció nem vett részt a szavazásban.

A közgyűlésen bejelentették, hogy Geszler Mária Kossuth-díjas keramikus a városnak adományozza életművének egy részét, a 45 darab nagyméretű porcelán faliképből és szoborból álló gyűjteményből a Szombathelyi Képtárban rendeznek be állandó kiállítást.

A közgyűlésen elfogadott előterjesztés szerint április 17-én kezdheti meg működését Szombathely legújabb, 660 millió forintos támogatással felépült 48 férőhelyes bölcsődéje. A Városligeti Bölcsőde berendezéséhez az önkormányzat 8,9 millió forinttal járult hozzá, az új létesítmény alapító okiratát már készítik.

(Kiemelt kép: Nemény András polgármester köszönti Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművészt 2023. Március 30-án. Fotó – Nemény András Facebook-oldala)