Építőanyag-elővásárlási joga lesz az államnak

Az építőipar jövőjét nagyban befolyásoló döntéseket hozott a kormány.

2023. május 9., 16:32

Szerző:

Az építőanyagokat érintő exportkorlátozással összekapcsolt állami elővásárlási jog életbe lépéséről döntött a kormány. Ezek szerint tizenöt konkrét termékkategóriában az államnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-én keresztül elővásárlási és vételi joga van, illetve a vételárban az eladó és az MNV Zrt. nem megállapodik, hanem a vásárló tizenöt napon belül utalja a termék „aktuális piaci értékének megfelelő összeget”, ha ezen felüli követelései lennének, azt polgári per útján jelezheti – írja a hétfő esti Magyar Közlönyre hivatkozva a HVG.hu

Ettől függetlenül az építőanyagot be kell szolgáltatni, mivel a magyar állam a piaci érték átutalásával tulajdonjogot szerez az építőanyag felett, és a perindításnak nincs halasztó hatálya. 

A jellemzően külföldi kézben lévő hazai építőanyag-ipar jövőjét befolyásoló döntés a HVG.hu szerint nemcsak Alaptörvény-ellenes, de ezzel újabb kötelezettségszegési eljárást is kockáztat a kormány. 

A döntés egyetlen kivételt engedélyez, mégpedig az exportra szánt építőanyagok „diplomáciai célú ingatlanokon végzett beruházásokhoz vagy a diplomáciai tevékenységhez kapcsolódó” kivitele esetében.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Mufid Majnun/Unsplash.)

 

Tegnap 20:54

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a szervezetek mintegy egymilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 12 ezer bejelentés érkezett.

2023. június 7., 17:41

Vészesen közeledik a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés nevű akcióban a szavazás határideje, de még mindig nem fejeződött be a szavazókódokat tartalmazó 1,4 millió levél terjesztése – írja a Telex.