Engedélyezte az MNB a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülését

A két bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt működik.

2022. február 4., 18:28

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének következő jelentős lépését, a Budapest Bank és az MKB Bank 2022. március 31-i egyesülését; az MKB Bank Nyrt. név alatt egyesült bankhoz a Takarék Csoport 2023 májusáig csatlakozik – tájékoztatta a Magyar Bankholding Zrt. az MTI-t pénteken.

A tájékoztatás szerint a fúzió során a Budapest Bank az MKB Bankba olvad, és az egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt működik. A két tagbank egyesülése a magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő „szuperbank” létrehozásának újabb fontos mérföldköve – fogalmaznak a közleményben.

A Takarék Csoport 2023 májusáig csatlakozik a fúzióhoz. Ennek technikai lépéseként a jegybank engedélyezte a Takarék Csoportot tulajdonló Magyar Takarék Bankholding Zrt. részvételét is a 2022. március 31-i egyesülésben, amelynek keretében a Magyar Takarék Bankholding Zrt. is beolvad az MKB Bank Nyrt.-be. A Takarék Csoport csatlakozásáig a Magyar Bankholding Csoport harmonizálja a belső működést.

Az egyesülés nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúziós folyamatban résztvevő bankok meghatározó tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt. lesz.

A közlemény szerint a 2023-ban megvalósuló teljes működési fúzió eredményeként mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre. A létrejövő nagybank a teljes piaci spektrum lefedését és minden ügyfélszegmens kiszolgálását célozza, miközben jelentős hangsúlyt kap a lakossági, mikro-, kis- és középvállalati, valamint agrár ügyfeleinek nyújtandó új, modern, kedvező árazású termék- és szolgáltatási paletta biztosítása is – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: Az MKB Bank egyik modern fióképülete a főváros XIV. kerületében a Thököly út 100-ban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.