„Embertelen” – Tiltakoznak a Fidesz lépése ellen

Az MSZP a szociális temetésről szóló, szerinte embertelen törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi – jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten.

2014. június 27., 13:41

Lukács Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek az előterjesztést, amely azonnal hatályon kívül helyezné a törvényt.


A szociális temetkezés szabályozása „a legékesebben bizonyítja a Fidesz-kormányzat embertelenségét és cinizmusát” – fogalmazott. A törvény szerint akinek nincs pénze eltemettetni hozzátartozóját, annak személyesen kell részt vennie a temetés lebonyolításában, a sírásásban, a halott lemosdatásában, a sírhelyhez szállításában – ismertette.


Lukács Zoltán a budapesti szabályozásról azt mondta, hogy két kilométeren keresztül kellene a gyászolóknak vinniük a halottat, amihez nem vehetnek igénybe gépi erőt. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan hétfőn tárgyalja a szociális parcellák kialakításával kapcsolatos előterjesztést.


A frakcióvezető-helyettes azt mondta, nem lehet Magyarországon egyetlen egy szegény embert sem abba a helyzetbe hozni, hogy saját magának kelljen eltemetnie halottját, ráadásul olyan nehezítésekkel, hogy előtte egészségügyi és munkavédelmi oktatásban is kell részesülnie.


Lukács Zoltán közölte, ha a magukat „előszeretettel kereszténynek nevező” kormánypártok nem támogatják a szocialisták javaslatát, akkor a jövőben ne kérkedjenek azzal, hogy keresztények. Azt javasolta a Fidesz-KDNP-nek, hogy vegyék elő a Szentírást, és keressék meg azt a részt, amely szerint a szegényeknek így kell segíteni.


A szocialisták elképzeléseit firtató kérdésre a politikus azt mondta, hogy javaslatuk részletei attól függnek, hatályon kívül helyezi-e az Országgyűlés a törvényt.


Lukács Zoltán kitért Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ügyére. Mint mondta, nem csupán az a probléma, hogy „a cégeltüntetési miniszter” több száz vállalkozás eltüntetésében játszott szerepet, hanem az is, hogy egy offshore hátterű cég felügyelőbizottságának volt korábban a tagja – írja az MTI.


Felidézte, hogy öt offshore hátterű – azonos tulajdonosi körű – cég a széles sávú kábelhálózat fejlesztésére kiírt pályázaton 12,5 milliárd forintot nyert. Az egyik ciprusi offshore cégnek, az Enternetnek az akkor még az Országgyűlés gazdasági bizottságában dolgozó Seszták Miklós a felügyelőbizottsági tagja volt – emlékeztetett.


Lukács Zoltán kijelentette, ezek az ügyek arra világítanak rá, hogy Seszták Miklós nem alkalmas a miniszteri posztra, le kell mondania, Orbán Viktor miniszterelnöknek pedig találnia kell egy alkalmasabb és tisztább múltú embert erre a feladatra. Hozzátette: azt látják, hogy újra a gazdasági maffia férkőzik be a kormányba és az irányítja.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.