Eltűntek a támogatók Mészáros alapítványa mögül

Azért van ott még miből gazdálkodni.

2022. október 29., 12:19

Szerző:

Megalapításuk óta meglehetősen szokatlan jelentést és beszámolót adott le a két Mészáros-alapítvány a legutóbbi, 2021-es évéről. A korábbiakkal ellentétben ugyanis most nemcsak homályban maradt az adományozók kiléte, hanem egész egyszerűen már nincsenek is – írja az Mfor.hu.

Mészáros Lőrinc néhány évvel ezelőtt két alapítványt is létrehozott, melyekkel főként a környékbeliek lakhatását és tanulmányait kívánta támogatni. A Mészáros Alapítványt még 2016-ban jegyezték be, majd A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítány is létrejött. Egészen a 2021-es évig jellemzően százmilliós nagyságrendben érkeztek az alapítványokhoz adományok, melyek segítették a megfogalmazott célok teljesülését.

Az eddig jól prosperáló szervezetek tavaly azonban már nagyon felemás évet zártak.

A lap szerint egy évvel ezelőtt jelentős összeg, összesen 550 millió forint érkezett a két szervezethez 2020-ban. Ezzel szemben 2021-ben a dokumentumok szerint gyakorlatilag eltűntek a támogatók az alapítványok mögül, a két szervezet ugyanis összesen 3 millió 20 ezer forintnyi támogatásban részesült:

Igaz – teszi hozzá a lap – ez a jelek szerint nem volt hatással a szervezetek működésére, hiszen mindkettő jelentősebb támogatási összeg sorsáról döntött.

Erre pedig úgy lehetett módja, hogy még rengeteg pénz pihent a bankszámlákon. Előbbi alapítvány a 2021-es évet 541 milliós, utóbbi pedig 622 milliós pénzeszközzel indította.

(Mészáros Lőrinc: Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.MTI/Vasvári Tamás)

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.