Elsőfokú riasztás – Jégesővel, villámlással rontanak a viharok az országra

Erős szél, villámlás és jégeső is várható. Északkeleten szupecellák alakulhatnak ki. 

2023. június 27., 17:22

Szerző:

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – írja a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az időkép szerint szupercellák alakulhatnak ki ma délután északkeleten. A zivatarok Borsod és Szabolcs vármegyéken viharos, akár 80 km/h-t meghaladó kifutószéllel, felhőszakadással, helyenként jégesővel vonulhatnak végig a délután első felében.

Egy érkező hidegfront hatására elsősorban a keleti, északkeleti megyékben, másodsorban a déli részeken alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket átmeneti viharos széllökés (~60-70 km/h), kisméretű jég és intenzív csapadékhullás kísérhet. Jóval kisebb eséllyel délnyugaton, délután az eső, zápor mellett fordulhat elő beágyazott zivatar, arrafelé az egymást követő intenzív gócokból lokálisan akár 20-30 mm mennyiségű csapadék is összejöhet. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szelet helyenként 60 km/h-t meghaladó lökések kísérhetik – írja a met.hu. Szerdán is főként az északkeleti, keleti területeken válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, melyekhez a maihoz hasonló kísérőjelenségek társulhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Viharfelhők. Fotó: Uwe Vernaldi via Pixabay)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.