Elmarad a Református Egységnap a Balog Zoltán miatt

Akkora a feszültség a Református Egyházban, hogy inkább lemondták az eseményt.

2024. április 12., 08:17

Szerző:

A 2009 óta rendszeresen megtartott Egységnap a református híveknél idén elmarad – írja a 444.  A Szemlélek értesülései szerint szűkebb fórumokon már nem is csinálnak titkot a program lemondásából . A lap szerint a program törlése mögött egyértelműen Balog Zoltán és a kegyelmi ügy okozta feszültség van.

Az eredetileg májusra tervezett esemény házigazdája Debrecen lett volna. A Szemlélek szerint az ünnep lemondása csak a jéghegy csúcsa, a Balog okozta hitelességi válság és a szervezeten belüli feszültségek miatt. 

Sorra lépnek ki egyháztagok a református közösségéből

A Református Egyházban a 2009 óta minden évben meg volt tartva az Egységnap. Határokon átívelő ünnepre készült volna az erdélyi és magyarországi vallási közösség, de a májusra tervezett eseményt lemondták. Január végén még arról számolt be a reformatus.hu, hogy jól haladnak az esemény előkészületei. Beszédes részlet, hogy az előkészítő alkalmon Sógor Csaba, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Kárpát-medencei és diaszpóraosztályának vezetője így fogalmazott: „Főgondnokként vagy püspökként, de presbiterként vagy lelkészként is lehet, hogy szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy mennyire vagyunk hitelesek: Isten igéje szerint cselekszünk, beszélünk, az ő Igéjét hirdetjük, vagy magunktól szólunk?”

Keresztelőket mondanak le, sorra lépnek ki egyháztagok a reformátusok közösségéből, van, akit retorzió ér, és olyanok is vannak, akik egészen addig felfüggesztették a református egyházat szolgáló tevékenységüket, amíg a vallási vezetők megnyugtató megoldást nem találnak a Balog Zoltán által előidézett hitelességi krízisre – írja a Szemlélek. 

Ahogy arról beszámoltunk, Balog Zoltán a kegyelembotrányban kulcsszerepet játszó és tisztségeinek egy részétől megvált, de püspöki posztját megtartó Balog Zoltán továbbra is nagyköveti rangban képviselheti Magyarországot külföldön, és érvényes még a diplomata-útlevele is.

Balog Zoltán korábban arról beszélt, hogy nagyon sajnálja a református híveket, és saját magát is

Balog Zoltán azon sajnálkozik, hogy milyen nehéz lehet a református híveknek „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé. Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina.” A Hvg.hu szerkesztőségéhez Balog a kiszivárgott friss levelében szó sincs a valódi áldozatokról. Balog Zoltán beismeri, hogy hibázott, de: 

„Az egyházat akarják olyan módon meggyengíteni, hogy elfogyjon a bátorságunk kiállni az evangéliumi igazságok mellett. Ebben az én személyem, az általam elkövetett hiba csak eszköz.”

(Kiemelt képünk forrása: Balog Zoltán hivatalos Facebook oldala)

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.