Elkezdődött a tényellenőrzés a magyar Facebookon

Gődény posztját már meg is jelölték.

2021. március 19., 18:36

Szerző:

Elindult a magyar Facebookon a tényellenőrzés, Gődény Görgy oldalának egyik posztja pedig látványos álhírbélyeget kapott – szúrta ki a Telex.

A megjelölés nem teszi elérhetetlenné az adott tartalmat. A felhasználó dönthet úgy, hogy a jelzés ellenére megnézi, vagy elolvashatja, milyen téves információt tartalmaz a tényellenőrzés szerint. Az így megjelölt posztok elérése ugyanakkor csökken, tehát kevesebb embernek jelenik meg a saját hírfolyamában egy olyan poszt, ami elbukott factcheck próbáján, mint azok a virális tartalmak, amelyekben nem találtak hamis információt.

A konkrét videóval egyébként az a probléma a tényellenőrzés alapján, hogy többek között azt állítják benne: azok, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztje, 99 százalékban nem mutatnak tüneteket, nincs világszintű halálozási többlet, és az orvosok és a kórházak jó pénzt keresnek a covidos pácienseken. Az ellenőrzőcikkben a videó hét állítását vizsgálták meg, és ennek alapján kiderült, hogy azok hamisak, kontextusból kiragadottak, vagy félrevezetőek.

A Facebook az AFP hírügynökséget bízta meg a tényellenőri feladatok ellátásával, Magyarországon egy munkatársat foglalkoztatnak. Fontos, hogy a tényellenőrzés nem összekeverendő a Facebook általi moderálással. Utóbbi esetben olyan tartalmakat is kiszűrhetnek jelentés alapján, amelyek véleményesek, de sértik az alapelveket, például mert rasszisták. A factcheking viszont arról szól, hogy adatokkal cáfolható álhíreket jelölnek meg, és egy háttércikkben részletesen meg is indokolják, miért nem igazak az adott állítások.

Most, hogy a gyakorlatban is kezd beindulni az álhírjelölés, megkérdeztük a tényellenőri pozíciót betöltő Záborszky Edét, mit tapasztal, mióta megjelent a nyilvánosságban a személye. Azt mondta, eddig összesen 2 tényellenőrző cikk jelent meg, ezek fordítások. „Sok megtévesztő tartalom több országban is terjed egyszerre, ezért szerencsére csapatként tudunk dolgozni. Az, hogy hány megjelölés lett, nem mond el sokat, inkább a megosztások érdekesek, mivel azokra mind rákerül a címke. A magyar feliratos Rolf Kron videót (ezt posztolta ki Gődény is) több mint 30 ezer ember osztotta meg összesen. De ez nem verseny, a lényeg, hogy ne terjedjenek az álhírek” – mondta Záborszky a Telexnek.

(Kiemelt kép: Facebook | Doktor Gődény)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.