Elképzelhető, hogy a pedagógusok országos sztrájkkal fogják bojkottálni az érettségit

Eddig több mint kétszáz tanár jelezte, hogy nem vállal önkéntes munkát az emelt szintű érettségi lebonyolításában. A PDSZ Országos Választmánya mindeközben olyan határozatot hozott, amely szerint ha jelentős támogatottsága lesz az érettségi bojkottjának, akkor egységes országos sztrájkot hirdetnek a vizsgák napjaira. 

 

2023. február 28., 15:32

Szerző:

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, több mint kétszáz pedagógus vesz részt az emelt szintű érettségi bojkottjában. A tiltakozást a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanára indította el, kezdeményezésükhöz csatlakoztak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a budapesti Veres Pálné Gimnázium, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, négy szolnoki és egy tiszafüredi gimnázium tanárai is. 

A Pedagógus Egység kérdőívet adott ki, amiben fel akarják mérni, hogy hány pedagógus kész részt venni az érettségi bojkottját, amennyiben a kormány nem tárgyal érdemben a tanárok követeléseiről. Az érettségi bojkottjával kapcsolatban a PDSZ ennél is tovább menneA PDSZ Országos Választmánya határozatot hozott arról, hogy amennyiben komoly és széleskörű támogatottsága lesz a tanárok körében az érettségi bojkottjának, akkor az érettségi napjaira egységes országos sztrájknapokat hirdetnek meg. Ez esetben már nem csak az emelt szintű érettségik gördülékeny lebonyolítása kerülhet veszélybe, hanem a középszintű vizsgáké is. A Belügyminisztérium az emelt szintű érettségikre vonatkozóan jelezte, hogy a bojkott ellenére is képes lebonyolítani az idei emelt szintű érettségiket. 

A PDSZ ügyvédje, dr. Nyitrai Károly jogi véleménye szerint a pedagógusok nem kötelezhetőek arra, hogy részt vegyenek az érettségi lebonyolításában. „Ezért a tevékenységért többlet díjazásra jogosultak, ugyanakkor ezt a tevékenységet nem kötelesek elvállalni, az erre irányuló megbízást visszautasíthatják” – fogalmaz az ügyvéd. A pedagógusok jelezték, hogy a bojkottal nem a diákoknak szeretnének ártani, hanem a kormányt szeretnék komolyabb lépésekre sarkallni. 

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.