Elképesztő mennyiségű pénzt költött sportra az Orbán-kormány

Az Orbán-kormány szinte soha nem látott mennyiségű pénzt öntött a sportba. 

2022. november 28., 11:11

Szerző:

Tavaly 420 milliárd forintot tolt a sportba az Orbán-kormány. Az Mfor számítása szerint a 2021-es év minden egyes napján - legyen szó ünnepnapról vagy hétvégéről - 1,15 milliárd forintot irányítottak a sport területére. 

A lap összesítése szerint  közvetlenül a költségvetésből tavaly 272,6 milliárd forintot fordított a sporttal összefüggő célokra az Orbán-kormány. Mivel néhány évvel ezelőtt átalakították a költségvetés struktúráját, a kiadásokat már nem tömbösítve, hanem működési és felhalmozási részre bontva közlik az egyes előirányzatoknál, képet kaphatunk arról is, hogyan oszlik meg a 272,6 milliárd forint. Nos, nagyjából kiegyenlített az arány: a költés 55 százaléka (149,3 milliárd forint) működéssel összefüggő célokat szolgált, 45 százalék pedig (123,3 milliárd forint) felhalmozási kiadásként jelent meg, írja a lap. A felhalmozási kiadás a legkönnyebben úgy írható le, hogy valamilyen beruházást, fejlesztést jelent.

A legnagyobb tételeket nézve megállapítható, hogy a versenysport viszi a prímet. Íme az öt legnagyobb sportköltés tavaly:

  • 75,9 milliárd forint ment az "új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására",
  • 37,6 milliárdot költöttek a "sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására",
  • 31,9 milliárdot pedig a Nemzeti Sportközpontokra fordítottak.

Hatalmas összeg, 10 milliárd feletti kormányzati forrás jutott például a sportlétesítmény-fejlesztésekre (28,4 milliárd forint), a kiemelt nemzetközi sportesemény stratégiára (17,5 milliárd forint) és az autó-motorsportra (15,6 milliárd).

A versenysporthoz képest a tömegsportok még mindig nem kaptak ilyen hatalmas mértékű támogatásokat. Támogatás elenyésző számú jogcím alapján érkezett a területre:

  • sportpark-beruházásokra 2,3 milliárd ment el tavaly,
  • a sport népszerűsítésével, a diák- szabadidősporttal kapcsolatos feladatok támogatására 5,5 milliárdot szánt a kormány,
  • a karcagi sporttelep fejlesztése 76,2 milliót kapott
  • tanuszoda-fejlesztésre 9,2 milliárd ment
  • tornaterem-fejlesztésre kicsivel több mint 7 milliárd forint
  • az óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra fejlesztésére 1,3 milliárdot költött a kormány
  • a Magyar Falu Program óvodai sport alprogramjára, az Irány pályára közel 1,1 milliárdot fordítottak.

A felsoroltak értelmében tömegsportra és a gyerekek sportlehetőségeinek biztosítására összesen 23,1 milliárd forintot költöttek, ami a teljes tavalyi sportbüdzsé 8,4 százalékát teszi ki.

A költségvetés zárszámadása szerint tavaly sem ment 100 milliárd forint alá a tao-támogatás, olyannyira nem, hogy a támogatás elindulása óta a második legnagyobb összegről mondott le a kormány a sport javára, írja az Mfor. A lap szerint a tao-hoz ugyanis csak 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanásának és hazai megjelenésének évében jutottak az érintett szervezetek, 176,2 milliárdhoz. Ettől majd' 30 milliárddal marad el a tavalyi támogatás. 2021-ben pedig 147,4 milliárd forintnyi bevétel hiányzott a költségvetésből tao jogcímén.

Ha pedig ezt hozzáadjuk a közvetlen költségvetési kiadásokhoz, akkor összesen 420 milliárd forintról beszélhetünk, amit az Orbán-kormány a sportra költött a különböző finanszírozási formákon keresztül. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.