Elkaszálták a budapesti új Duna-híd és körvasút létesítését, nem újul meg a Gellért-hegyi park

Több jelentős fejlesztést evett meg a „rezsicsökkentés megvédése” egy, a Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében. 

2023. szeptember 6., 07:53

Szerző:

A Magyar Közlöny kedd esti számában egy kormányrendelet és egy határozat szól számos korábbi döntés visszavonásáról – írja a hvg.hu. A határozat „a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében” tartja ezt szükségesnek.

Egyebek közt törölték a feladatok közül a Dél-Budai Centrum megközelíthetőségének fejlesztését, amelyet egy szintén visszavont korábbi döntés úgy konkretizált, hogy két autópálya-lehajtót kellett volna építeni. 

A vasúti fejlesztések közül visszavonták a korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított tételeket: Ferencváros C elágazás – Kőbánya felső – Rákos – Rákosliget, valamint Rákos – Gyömrő vasúti vonalszakasz fejlesztése, Budapest külső körvasúti megállóhelyek (Pestújhely, Újpalota, Rákosfalva, Rákosszentmihály), valamint Albertfalva megállóhely kiépítése, fejlesztése.

Törölték a Galvani hídra vonatkozó „Új Duna-híd és kapcsolódó közlekedési infrastruktúra előkészítés Budapesten” című tételt, és a Gellért-hegyi közpark átfogó közterületi megújításának előkészítését.

Ugyancsak hatályon kívül helyezték a debreceni velodrom, a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye és a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztését célzó beruházás kiemeltté nyilvánítását. Visszavonták a Gödön megkezdett Adatközpont-beruházás állami érdekű hasznosításáról szóló határozatot is.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Galvani-híd látványterve.)