Elárverezik a felújított, de soha meg nem nyitott Rác fürdőt

A licit kicsivel több mint ötmilliárd forintról indul. 

2021. március 12., 14:03

Szerző:

Nyilvános árverésen értékesítené a felújított, de soha meg nem nyitott Rác fürdőt és a mellé épített 67 szobás szállodát a Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. – írja a Népszava. Az elektronikus licit március 26-án indul és április 12-ig tart. A kikiáltási ár és egyúttal az ingatlanokért fizetendő minimális összeg valamivel több mint 5 milliárd (5 088 240 000) forint, az árverésen való részvételhez megfizetendő előleg összege 254,4 millió forint.

A Fővárosi Közgyűlés még 1994-ben fogadta el a környék rendezési tervét, a Rác fürdő fejlesztési tervei 1998-ra készültek el. 2002-ben bezárt a fürdő és megkezdődtek a munkálatok, amelyek során Ybl Miklós tervei alapján állítottak helyre mindent. A fürdő melletti ötcsillagos szállodát XXI. századi posztmodern stílusban építették fel.

A licit március 26-án indul 5 milliárd forintról, és április 12-éig tart.

A Rác fürdő felújítását még Demszky Gábor főpolgármestersége idején kezdték el, azonban a Fidesz már ellenzékből is támadta a beruházást, és azt Tarlós István sem támogatta. A fürdő ugyan 2011-ben, jelentős késéssel elkészült, de sosem nyitott ki. 

A fővárosi önkormányzatnak azonban a jelen pénzügyi helyzetében aligha lesz fedezete a felújításra. A lap úgy tudja, hogy már korábban is úgy tervezték, hogy csak a fürdőt tartanák meg, amelynek üzemeltetését a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-re bíznák.

A hotelt viszont nem vennék a nyakukba. A létesítmény kettéválasztásával megszabadulnának a szállodafelújítás milliárdos nyűgétől, az épületek alatti, illetve az előtte lévő sétány telkéért pedig földhasználati díjat kérhetne a főváros.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.