Éjfélkor lejár a határidő: minden autótulajdonost érint

Gépjárműadót kell fizetni minden belföldi forgalomban lévő, magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű és a pótkocsi után.

2023. szeptember 15., 18:22

Szerző:

Pénteken éjfélkor jár le a gépjárműadó második részletének befizetési határideje. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tájékoztatójában közölte: a banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot.

Ha mégis a rendszám kerül a közlemény rovatba, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Az adót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni.

Nem kell gépjárműadót fizetni

  • a mezőgazdasági vontató,
  • a lassú jármű és pótkocsija,
  • a négykerekű segédmotoros kerékpár,
  • a külön jogszabály szerinti „méhesházas” gépjármű,
  • a munkagép,
  • a CD, a CK, a DT, az OT és a Z betűjelű rendszámtáblával ellátott gépjármű után.

Az adó rendezése idén is lehetséges a NAV-Mobil gépjárműadó menüpontjában, amivel egyszerűen, azonosítást követően néhány koppintással befizethető a gépjárműadó.

A NAV ügyfélportál (ÜPO) felületén belépéskor a felhasználó azonnal látja az adóhatóság által nyilvántartott adatait és az adószámlája egyenlegét. Ha valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája 410-es adónemének lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan - jelezte az adóhivatal.

(Kiemelt kép: Pozsonyi Roland)

10:46

Kormányülést tart a kabinet szerda délelőtt, az eseményről elsőként Lázár János építési és közlekedési miniszter posztolt, majd Tuzson Bence igazságügyi miniszter is bejelentkezett az ülésre érkezve. Orbán Viktor csak annyit közölt: a kormány munkában.