Egyre több a kérdés az esztergomi robbantás kapcsán

Megelőzhető lett volna a tragédia?

2023. szeptember 21., 16:53

Szerző:

Egy robotikai szakértő szerint van rá esély, hogy megelőzhető lett volna a TEK-es halála a szerda esti esztergomi robbantásnál. Többen így is csak pajzsaiknak köszönhetik az életüket. 

Amint arról korábban mi is beszámoltunkEsztergom külterületén robbantott egy már körözés alatt álló masszőr, amikor a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei rátörték az ajtót. Az incidensben egy rendőr és az elkövető életét vesztette, többen megsérültek – egyelőre úgy tudni, négyen súlyosan, heten könnyebben. 

A Ripost információi szerint az egység tagjainak egy része pajzzsal hatolt be a házba, ezek valamelyest felfoghatták a robbantás erejét. A pajzsot nem használó személyek súlyosan megsérültek, úgy tudni, hogy testük több pontján is égési sérüléseket szenvedtek. 

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Hajós István biztonsági és robotika szakértő és tanácsadó, szerinte ilyen helyzetekben robotok bevetésével akár még megelőzhető is lett volna a tragédia, robotkutya vagy egy nagyobb, speciálisan tűzvédelmi és mentési feladatokra fejlesztett robot alkalmazásával, amely biztosítja a helyszínt, mielőtt a rendőrök behatolnak – ezért is fontos a fejlesztésük. Hozzátette, ebben a konkrét esetben a terepviszonyoktól függően többféle robot bevetése is hatékony lehetett volna.

„Ha lépcsőn kell megközelíteni a házat, ott például egy robotkutya jó választás lehet, hisz, ha betörik az ajtót, előre lehet küldeni még a rendőrök behatolása előtt. Hanggránátot, könnygázt lehet rá rögzíteni, a kamerán keresztül pedig kívülről figyelhetik a rendőrök az elkövető helyzetét, biztonságos-e az emberi erő számára a belépés. Sík terepen alkalmazhatóak nagyobb, robusztusabb, akár 170 kilós robotok is, amelyek megfelelő felszereléssel, akár faltörő kossal is elláthatóak és ugyanúgy kamerával vannak felszerelve, mint a robotkutya” – közölte a szakértő.

Sajtóinformációk szerint a robbantó már a reggeli órákban is fenyegetőzött és kiabált, a rendőrök pedig többször is kivonultak a házhoz, míg végül az esti órákban a behatolás mellett döntöttek.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168 archív.)

 

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.