Robbantás Esztergomban: egy rendőr és az elkövető is életét vesztette

Robbanás történt szerda este Esztergomban egy családi háznál. Az épülethez a rendőrök is kivonultak és legalább egy rendőr meghalt intézkedés közben – közölte az M1 Híradója. Cikkünk folyamatosan frissül.

2023. szeptember 20., 20:22

Szerző:

A közmédia úgy értesült, súlyos bűncselekmény történt Esztergomban. A város külterületén lévő családi házhoz fenyegetőzés miatt nagy erőkkel vonult ki a rendőrség és a tűzoltóság – követi a tudósítást az Index.

Az M1 szerint egy robbanás történt a családi háznál, amelyben egy rendőr meghalt és többen megsérültek (a híradóban 6-7 sérültről beszéltek). Az esetről a rendőrség hivatalos honlapján még nem számoltak be.

 

Az Index szerint a híradóban azt mondták, hogy a családi házban élő férfi még napközben kezdett el fenyegetőzni robbantással, és az esti órákban váltotta be fenyegetését. Nem tudni, hogy robbanószerkezet, vagy egy gázpalack robbanhatott-e fel. Az M1 tudósítóját egyelőre nem engedték a helyszínre a rendőrök.

 A belügyminiszter a helyszínenre érkezett

A Magyar Nemzetnek megerősítették, Pintér Sándor belügyminiszter a robbanás helyszínére érkezett, és Hajdu János, a TEK főigazgatója is.

A nyomozó ügyészség vizsgálatot indított hivatalos személy elleni minősített erőszak miatt. A rendőri és ügyészségi intézkedés jelenleg is tart. 

A Terrorelhárítási Központ felszámoló egységei teljes egészében lezárták a robbantás helyszínéhez vezető utakat. Oda csak mentőegységek és rendőrök mehetnek be.

 

A sérültek száma egyelőre ismeretlen, egyes hírek szerint a sérülteket a tatabányai megyei kórházba vitték, ahol egy teljes osztályt kiürítettek, hogy fogadni tudják az ellátásra szorulókat. Az MTI tudósítója szerint az esztergomi kórházban is ágyakat tesznek szabaddá, orvosokat hívnak be, a hvg.hu információi szerint azonban a budapesti Honvédkórházba is visznek sérülteket. A sérültek a Hvg információi szerint ugyancsak TEK-esek, hármuk sérülései súlyosak.

Nem hivatalos információ szerint a zavart elméjű férfi a délelőtti órákban kezdett robbantással fenyegetőzni, és egész nap folytatta azt. A hivatalos protokoll szerint a Terrorelhárítási Központot (TEK) kell riasztani ilyen esetekben. Ez történt ezúttal is. A TEK felszámoló egységével érkező túsztárgyaló próbálta meggyőzni az egyer agresszívabb férfit, hogy hagyjon fel a szándékával, ám nem járt sikerrel.

Valószínűleg a TEK kötelékébe tartozott az elhunyt rendőr

A Blikk információi szerint az akcióban részt vevő rendőri egység sérült tagjait kórházba szállították. A sérülések súlyosságáról eddig nem adtak ki hivatalos tájékoztatást. A nyomozó ügyészek is a kórházakban vannak, hogy a rendőröket az ellátásuk után azonnal meghallgathassák arról, mi is történt pontosan. A lap úgy értesült, hogy a robbanás áldozata a TEK kötelékében szolgált. Dr. Kovács Katalin, a KNYF szóvivője megerősítette, hogy ők illetékesek az eljárásban, ám mivel még tart a vizsgálat és a tanúk kikérdezése, egyelőre semmiféle információval nem kívánnak szolgálni a történtekkel kapcsolatban.

A detonációban a robbantó is az életét vesztette.

Esztergomban tart kihelyezett frakcióülést a nagyobbik kormánypárt. A robbantásnak nincs köze a frakcióüléshez, onnan 4 kilométerre történt. A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, megdöbbenéssel értesültek a szerda este történt robbantásról és részvétüket fejezik ki az akció közben elhunyt rendőr családjának, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak. Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezti ki az elhunyt rendőr családjának.

Ugyancsak részévétét fejezte ki Novák Katalin köztársasági elnök. A Biztonsági Tanács ülése közben tájékoztatta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója telefonon a részletekről. Részvétét fejezte ki az elhunyt, szolgálatát teljesítő rendőr hozzátartozóinak, és mihamarabbi felgyógyulást kívánt a sérülteknek, és megköszönte az eljáró szervek munkáját.

Zavart elméjű, magányos elkövető

A Blikk tudosítója szerint a szomszédok nem ismerték névről a robbantót, de többször hallották, hogy artikulálatlanul veszekszik valakivel, holott többnyire egyedül lakott. Egy ott lakó 16 éves lány azt mondta, biciklivel is félt elmenni a háza előtt. A rendőrök legalább hetente egyszer kint voltak nála. 

A területet a tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei és a TEK bombakutatói vizsgálják ét az éjszakai órán. A Blikk információi szerint a férfi nem csak gázpalackos robbantással fenyegetőzött, így meg kell győződni arról, hogy a terület veszélytelen a továbbiakban.

 

(Kiemelt képünk forrása: hvg.hu hivatalos Youtube csatornája)