Az egyházi iskolák pluszpénzt kapnak a kormánytól

Az energiaárak emelkedése miatt további támogatást kapnak az egyházi intézmények a kormánytól. 

2024. május 15., 08:57

Szerző:

Az egyházi iskolák 42 ezer forint rezsifejpénzt  kapnak a kormánytól – írja a Hvg. Ahogy arról beszámoltunk, az egyházak 915 milliárd forintos bevételeinek kétharmadát eddig is az állam támogatta. Az egyházak állami támogatása az állami oktatási kiadások felét érik el, ami a most megjelent kormányrendeletnek köszönhetően tovább növelheti a szakadékot az egyházi és az állami oktatási intézmények között. 

Az egyházak a kiegészítő állami támogatás és saját forrásaik miatt jellemzően magasabb színvonalú oktatást tudnak biztosítani az iskoláikban, így többszörösen előnyös helyzetbe kerülnek az állami fenntartású intézményekkel szemben. A G7 beszámolója szerint összességében az egyházi bevételek 37 százaléka oktatási, 21 százaléka szociális ellátási, alig 4 százaléka egészségügyi ellátási célokat szolgál. Így az egyházak költségvetésük közel kétharmadát fordítják az államtól átvállalt feladatokra, alapvetően állami finanszírozással.

A nemzetiségi önkormányzatok egyházi iskolái is kapnak fejenként 42 ezer forintot

Létszám függvényében, fejenként 41 760 forintos kiegészítő rezsitámogatást ad a kormány az egyházi fenntartású köznevelési és szakképző intézményeknek – derül ki egy kedd este megjelent kormányrendeletből. A magyarázat szerint erre az „energiaár-növekedésből, továbbá a víz- és a csatornadíjak nagykereskedelmi árának emelkedéséből adódó 2024. évi többletkiadások ellentételezéséhez” van szükség – írja a Hvg. 

Számos bevétel után nem fizetnek adót az egyházak

A közvetlen állami támogatásokon túl is igen jelentős forrást jelent az egyházaknak, hogy az adózás alól szinte teljes egészében fel vannak mentve – írta meg a G7. Nem kell például a társasági adóval számolni, és szintén jelentősebb segítség, hogy az ingatlanbérbeadás is lehet adómentes, illetve a megszerzett, ajándékba kapott ingatlanok után sem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Katolikus Egyház meglátta a fantáziát a turizmusban, az egyik püspökség kifejezetten sporthotelt nyitott egy futballstadion szomszédságában. Arról is írtunk, hogy január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér, és a tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az épületben kialakítanak egy konferenciaközpontot is. Februárban arról számoltunk be, hogy Novák olyan református lelkészt tüntetett ki, aki 62 millióval rövidített meg egy iskolát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)