A Magyar Katolikus Egyház állami pénzből szállt be a szállodaiparba

A Magyar Katolikus Egyház meglátta a fantáziát a turizmusban, az egyik püspökség kifejezetten sporthotelt nyitott egy futballstadion szomszédságában, de előfordult az is, hogy vallási funkciókra alakítottak át egy wellness-szállodát a 24.hu információi szerint.

2024. február 7., 12:59

Szerző:

Az elmúlt években több szálloda-beruházást is indított a Magyar Katolikus Egyház több egyházmegyéje, az ingatlanok vásárlására, felújítására és bővítésekre kb. 12 milliárd forint állami támogatást használtak fel összességében – írja a 24.hu. A főegyházmegyék a wellness-szállodától a sporthotelig több területen aktívak a vendéglátásban. 

A lap szerint az új üzletágat jellemzően nem külön vállalkozásként, hanem egyházi szervezetbe olvasztva üzemeltetik.

Példaként említették a Dobogókőn nemrég megnyitott Cardoner Hotel és Konferenciaközpontot, amit a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya többéves felújítás után nyitott meg. Az átalakítás és modernizálás 3,5 milliárd forintba került, és a jezsuiták az általuk létrehozott Cardoner Kft. nevű céget bízták meg azzal, hogy megfelelően működtesse a házat. A jezsuiták a rendszerváltás után kárpótlásként kapták meg az ingatlant egy zugligeti épületért cserébe. A lapnak a cég ügyvezetője azt írta, hogy a rendtartomány a saját forrásaiból költött kb. 600 millió forintot az elmúlt évtizedek alatt a hotelre, amit kiegészítettek a jezsuitáknak nyújtott állami támogatás, a Csávossy Program keretéből. A cég adózott jövedelme a jezsuita rendtartományé lesz.

Az üzemeltetést egy, a szállodai piacon ismert, pályáztatással kiválasztott menedzsmentcég, a Service 4 You Kft. szerződéses alapon segíti. Az S4Y a honlapja szerint professzionális szállodaüzemeltetési stratégiát nyújt független, láncokhoz nem tartozó szállodák tulajdonosainak, jelenleg több balatoni, Tisza-tavi és budapesti hotel tartozik hozzájuk.

A Magyar Katolikus Egyház több egyházmegyéje is érdekelt

A bencés rend is nyitott hotelt Kőszegen 2020-ban, miután Pannonhalmi Főapátság 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott az óvárosi rendház felújítására. A Benedict Hotel nyitásakor, írja a 24.hu, azt közöolték, hogy az épületben nemcsak turisták, hanem a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete vendégprofesszorai, hallgatói is megszállhatmak majd. Az épület felújítását a KRAFT-program keretében támogatta a kormány. A szálloda menedzselését ugyan egy profi szállodaipari cég, az Accent Hotelt Solutions Kft. menedzseli, de még nem sikerült nyereségessé tenni azt, és 2022 októberében be is kellett zárják az elszálló energiaárak miatt.

A Veszprémi Érsekséghez is kötődik egy felújítás: két éve 40 milliárd forintos állami támogatással kezdtek átalakításba a veszprémi várban, mellette pedig megvették a Séd-patak partján álló Hotel Gizellát, ami az azt üzemeltető céggel, a DC Capital Kft-vel együtt került a birtokukba. A hotel egyébként korábban a Kisfaludy 2030 állami turizmusfejlesztő programból 57 millió forintot nyert el kapacitásbővítésre és arculatváltásra. A veszprémi főegyházmegyét kereste a lap, hogy mire használják fel a hotel bevételeit, de nem reagáltak a kérdésekre.

Erdő Péter bíboros, prímás 2020-ban áldotta meg az esztergomi Hotel Adalbert új szárnyát, a Szent Tamás Házat, amelyet 1,3 milliárd forintos kormányzati támogatásból építettek fel a két régebbi épület, a Szent György Ház és a vallási turisztikai célokat szolgáló zarándokszállás mellé. Kovács Viktória, a Szent Adalbert Központ igazgatója a nyitás után elmondta, hogy az új szárny háromcsillagos minősítéssel üzemel, az épület 56 szobájában pedig egyszerre 110 vendéget tudnak elhelyezni.

A Szent Adalbert Központ olyan monstre rendezvényház, amely egyidejűleg több esemény és akár 800 fő befogadására is alkalmas, és az „Adalbert-brand” része a bazilika alatt húzódó különleges pincerendszerből kialakított Prímás Pince is. Úgy tudjuk, az intézmények és a hotel vezetése itt is egyházi alkalmazásban áll, de erről nem kapott a lap információt a főegyházmegyétől.

A 24.hu cikke szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez, a Szombathelyi Egyházmegyéhez, valamint Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez is fűződnek hasonló szállodaberuházások.

(Fotó: Cardoner Hotel és Konferenciaközpont hivatalos Facebook oldala)

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.