Egyes pedagógusokat köteleznek a tanításra a sztrájk idején is

Azt nem tudni, mi lesz, ha mégis sztrájkolni akarnak.

2022. január 29., 11:33

Szerző:

„A református hittanoktatóknak ragaszkodniuk kell a hétfői hit- és erkölcstan órák megtartásához” - áll abban a levélben, melyet a református hittanoktatóknak és hitoktatásban érintett lelkészeknek küldött ki Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetője. Erről a 24.hu számolt be.

A levélben a pedagógusok hétfői figyelmeztető sztrájkját gyakorlatilag ellenzéki akciónak nevezik: „az országgyűlési választások közeledtével a baloldali pártok a szakszervezetek (PSZ, PDSZ) közreműködésével – a választási kampány részeként – az állami iskolák pedagógusait befolyásolja.”

Azt írják továbbá, hogy „a különböző jogi folyamatok határidejét figyelembe véve” a sztrájk hétfőn törvényes úton eleve nem tartható meg, a református köznevelési és szakképzési intézmények pedig távol tartják magukat a politikai manipulációtól.

Papp azzal indokolta a kötelező hittantanítást, mert úgy tudja, hogy az állami iskolák hitoktatókat akarnak beosztani gyermekfelügyeletre hétfőn, ez azonban azt jelentené, hogy a „törvénytelenül sztrájkolókkal” működnének együtt. Első fokon jogszerűnek ítélte a sztrájkot a bíróság, ennek ellenére az EMMI szerint továbbra sem az.

A lap megkérdezte a református egyház sajtóirodáját többek közt arról, hogy mi történik akkor, ha egy hitoktató mégis részt vesz a sztrájkban, vagy ha gyermekfelügyeleti feladatokat vállal a sztrájk ideje alatt, de erre nem kaptak választ.

(Képünk illusztráció: Nyelvtanóra a 9. osztályban az „Én tényleg tanítanék…” címet viselő felhíváshoz csatlakozó Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 2016. március 30-án. Fotó: Varga György / MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.