Egyes pedagógusokat köteleznek a tanításra a sztrájk idején is

Azt nem tudni, mi lesz, ha mégis sztrájkolni akarnak.

2022. január 29., 11:33

Szerző:

„A református hittanoktatóknak ragaszkodniuk kell a hétfői hit- és erkölcstan órák megtartásához” - áll abban a levélben, melyet a református hittanoktatóknak és hitoktatásban érintett lelkészeknek küldött ki Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetője. Erről a 24.hu számolt be.

A levélben a pedagógusok hétfői figyelmeztető sztrájkját gyakorlatilag ellenzéki akciónak nevezik: „az országgyűlési választások közeledtével a baloldali pártok a szakszervezetek (PSZ, PDSZ) közreműködésével – a választási kampány részeként – az állami iskolák pedagógusait befolyásolja.”

Azt írják továbbá, hogy „a különböző jogi folyamatok határidejét figyelembe véve” a sztrájk hétfőn törvényes úton eleve nem tartható meg, a református köznevelési és szakképzési intézmények pedig távol tartják magukat a politikai manipulációtól.

Papp azzal indokolta a kötelező hittantanítást, mert úgy tudja, hogy az állami iskolák hitoktatókat akarnak beosztani gyermekfelügyeletre hétfőn, ez azonban azt jelentené, hogy a „törvénytelenül sztrájkolókkal” működnének együtt. Első fokon jogszerűnek ítélte a sztrájkot a bíróság, ennek ellenére az EMMI szerint továbbra sem az.

A lap megkérdezte a református egyház sajtóirodáját többek közt arról, hogy mi történik akkor, ha egy hitoktató mégis részt vesz a sztrájkban, vagy ha gyermekfelügyeleti feladatokat vállal a sztrájk ideje alatt, de erre nem kaptak választ.

(Képünk illusztráció: Nyelvtanóra a 9. osztályban az „Én tényleg tanítanék…” címet viselő felhíváshoz csatlakozó Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 2016. március 30-án. Fotó: Varga György / MTI)

17:58

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

15:43

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).