Egy társasházban milliókkal húzták le a lakókat

Egy siófoki társasházban a lakók mindössze tíz százaléka eldöntötte, hogy a lakóközösség fizet, mint a pinty. 

2024. január 29., 16:37

Szerző:

Egy Balaton-parti társasházban a lakóközösség parányi, életvitelszerűen ott élő része gyakorlatilag megszavazott egy 60 milliós kiadást. Bár a társasház problémáját olcsón is meg lehetett volna oldani, a nem túl szabályos közgyűlésen úgy döntött a lakóközösség kisebbik része, hogy fizessenek majd 60 milliót kéménybélelésre – írja az Index

A Társasházi törvényt tavaly módosította a kormány, pont azért hogy átlátható működéssel, transzparensen végezhessék munkájukat a közös képviselők. A siófoki társasház története arra hívja fel a figyelmet, hogy nem árt résen lenni. 

Úgy intézik a társasház ügyeit, hogy a többségnek ne legyen érdemi beleszólása 

A 122 lakásos siófoki társasházban életvitelszerűen mindössze a lakóközösség mintegy tíz százaléka él. Egy 2023. március 19-i lakógyűlés alapozta meg a lakók milliós tartozását. A közgyűlés nem volt túl szabályos, így érvényes határozatokat sem lehetett volna hozni. Egyrészt  a megválasztott levezető elnök nem a tulajdonosok közül került ki, másrészt senki sem hitelesítette a közgyűlés jegyzőkönyvét.( A lapnak nyilatkozó lakó, akit a jegyzőkönyv hitelesítőjének választott a közgyűlés, mai napig nem kapta meg a jegyzőkönyvet, így nem is hitelesíthette azt.) Erre a közgyűlésre három ajánlat érkezett a kéménybélelés feladatának elvégzésére, a gyanú szerint mind a három ugyanattól a vállalkozótól. Az ajánlatok szövegezése, tartalma, és még a  csöppet sem tipikus helyesírási hibák (!) is egyeztek. A közgyűlés elé terjesztett ajánlatok közül, kettő csak az árazásban tér el. Az egyik bruttó 55,09, forintról, a másik 59,2 millió forintról szól, a harmadik pedig nettó 56,67 millió forintos összköltséggel számol, de erre még rájön a 27 százalékos áfa.  A lakógyűlésen megjelent a kivitelező, aki elismerte, hogy a munka nem felújítás, hanem átalakítás. 

A beruházás nem felújításnak, hanem átalakításnak minősül

A társasház kéményének bélelése közel 60 milliós kiadásba verte a lakóközösséget, ami lakásonként fél milliós tehert jelent. A kazán további 500-700 ezer forintos tétel lakásonként.  A problémát egyébként lakásonként 250 ezer forintos hűtő-fűtő klíma telepítésével megoldhatták volna. Az átalakításhoz –  a kémény béleléséhez és az új kazán beszereléséhez – a lakóközösség egyhangú támogatása kellett volna a közgyűlésen. Márpedig a 2023. március 19-i alkalmat megelőzően 2022. május 29-én három nemleges szavazat ellenében fogadta el a határozatot a közgyűlés. Csakhogy azt a társasház érvényben lévé SZMSZ is rögzíti, hogy „a közös tulajdonban álló épületrészekkel kapcsolatban a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges”. 

A felújítási alapra terhelték a költségeket

Miután a lapnak nyilatkozó lakóhoz hasonlóan több más lakó is nemtetszésének adott hangot, sőt a projekthez szükséges – csaknem 500 ezer forintos – pótbefizetésnél is ellenállt, a szükséges forrást a felújítási alapban felhalmozott összegre terhelte a társasház.  A lapnak nyilatkozó társasház lakosa a Balaton-parti település jegyzőjéhez fordult mint a társasházak feletti törvényes felügyeletet ellátó személyhez fordult, de eddig nem járt sikerrel. 

Ha társasházban élünk, amikor csak tudunk, vegyünk részt a lakógyűléseken, különben olyan helyzetbe kerülhetünk, amit a legkevésbé sem szeretnénk. Ha ott vagyunk, akkor is legyünk tisztában ne csak a kötelességeinkkel, hanem a jogainkkal is, nem árt átlapozni a társasház működési szabályzatát, és a tavaly módosított erről szól törvényt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.