Egy kormánypárti javaslat alapján betilthatják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Az energiaitalok forgalmazásának korlátozását kezdeményezi a Fidesz-KDNP.

2023. október 12., 08:36

Szerző:

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja két kormánypárti képviselő – írta a hirado.hu. Hollik István (KDNP) felidézte, hogy az elmúlt négy esztendőben a mentőszolgálat évente átlagosan száz esetben látott el 18 év alatti gyereket energiaital fogyasztása miatt.

Nacsa Lőrinc, szintén KDNP-s politikus arra emlékeztetett: egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott. A tanárok szerint gyakori, hogy a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán, mert akkor múlik el az iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitalok hatása.

Sok gyerek iszik rendszeresen energiaitalt, pedig ez hosszú távon életveszélyes is lehet. Már tavaly év végén is felmerült, hogy szigorítanák az energiaitalokhoz való hozzáférést. Itthon minden ötödik fiatalkorú rendszeresen fogyaszt magas koffein- és cukortartalmú italt, ami hosszabb távon akár életveszélyes is lehet.

Litvániában csak 18 éven felüliek vásárolhatnak energiaitalt, Svédországban pedig csak gyógyszertárban árusíthatják.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.