Az egyik gyanúsított szerint Horváth Csaba egy Kálvin téri kávéházban markolta fel a kenőpénzt

Állítólag azt ígérte, ha főpolgármester lesz, meghálálja.

2022. február 24., 15:47

Szerző:

A 168 is beszámolt róla, hogy szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Horváth Csaba zuglói szocialista polgármestert és egy meg nem nevezett politikustársát, miután hatóságok házkutatást tartottak a zuglói polgármesteri hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél és Horváth Csaba MSZP-s polgármester otthonában.

 A Magyar Nemzet birtokába jutott Fuzik Zsolt gyanúsítotti vallomásainak egy részlete. Fuzik Zsolt ezer szállal kötődik a zuglói polgármester korrupciós ügyeihez. 2021 nyarán a NAV bevetési egysége a Terrorelhárítási Központ segítségével országszerte nyolcvan helyszínen csapott le bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. Ekkor került fókuszba a SYS IT Services Kft., és a cég alá tartozó harminc gazdasági társaság.  A gyanú szerint 19 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív számlákat Fuzik Zsolt cége, aki szoros üzleti kapcsolatban állt Horváth Csabával.

A CBA informatikai vezetője és a BKV egykori informatikai igazgatója 2017 nyarán például egy benzinkúton adott át hárommillió forint kenőpénzt Horváth Csabának, majd az egyik Kálvin téri kávézóban többször is milliókat adott át a zuglói polgármesternek. Fuzik Zsolt vallomásában az szerepel hogy az MSZP-s polgármester egy Kálvin téri kávézóban vett át vesztegetési pénzeket, Horváth valószínűleg három alkalommal vett át hárommillió forintot.

„Személyesen én adtam át a pénzt készpénzben. Biztos vagyok benne, hogy a pénzek átadásában senki más nem vett részt rajtam kívül” – vallotta Fuzik Zsolt.

Fuzik elmondta a nyomozó hatóságoknak, hogy a vesztegetési pénzt a zuglói parkolást ellen SIS Parking Kft. hamis számlák beállításával gazdálkodta ki.

„Ez a folyamat 2019 őszén ért véget, eddig az időpontig ...Horváth Csabának 3-4 alkalommal adtam át összesen kb. 10-12 millió forintot. Horváth Csaba autóval a Kálvin tér közelében, a Múzeum utcában levő Café Company kávéházhoz jött, ott adtam át neki a pénzt. Azt is mondta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor ezt külön is viszonozni fogja, hogy azon felül is adtam neki pénzt, ami az alapmegállapodás volt” – mondta Fuzik a hatóságoknak.

A 168 szerdán azt is megírta, hogy Horváth Csaba szabadlábon védekezhet, és mártírt csinált magából, a politikus az esettel kapcsolatos közleményében a „rezsim” üldözöttjeként hivatkozik magára.

(Kiemelt kép: Horváth Csaba. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.