Egy év alatt duplájára nőtt a szülők által kért évismétlések száma

Az elsőosztályosok teljesítménye is romlott.

2021. december 29., 18:24

Szerző:

Egy év alatt közel duplájára nőtt a szülők által kért évismétlések száma, és több mint másfélszeresére azon iskolák száma, ahol romlott az elsősök teljesítménye – írta Szél Bernadett közösségi oldalán, amivel arra mutat rá, hogy a kötelező 6 éves beiskolázás kudarcát mutatják az adatok.

A független országgyűlési képviselő Maruzsa Zoltán válaszlevelét kérte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amiben Kozma Ákos ombudsman jelentésében megfogalmazott aggályokra válaszolt. A levélből többek között kiderült, hogy:

  • 11 364 fővel több elsős iratkozott be a 2020/2021-es tanévben, mint egy évvel korábban, ebből az állami fenntartású iskolákra plusz 8714 gyermek jutott. A növekedés 12 százalékos volt, az első osztályok száma 6,6 százalékkal nőtt. Az egy osztályra jutó elsősök száma 21,36-ról 22,54-re nőtt.
  • Az átalakítás első évének végén 1,7-szeresére nőtt a szülők által kért évismétlések száma, 2147-ről 3851-re, arányaiban 2,97-ről 4,76 százalékra.
  • Negyedével csökkent azon iskolák száma, ahol javult az elsősök teljesítménye és több mint másfélszeresére nőtt azoké, ahol romlott a teljesítményük.

A fenti adatokat Maruzsa azzal magyarázta, hogy a vizsgált időszak egybefügg a járvány időszakával, ami befolyásolhatta az adatokat, valamint a hat éves kori iskolakezdéssel kapcsolatban számos téves információ vagy mesterségesen generált tényező is hathatott a szülőkre.

Szél szerint a járvány csak részben magyarázza a romló adatokat, ugyanis a tavaly tavaszi iskolabezárás után nem változtak érdemben az adatok, sőt, csökkent az évismétlések száma, és egyszerre nőtt a javuló és a romló iskolai teljesítményt mutató iskolák száma. „Elképesztőnek tartom, hogy hoznak egy rossz törvényt, ami rossz a gyerekeknek, szülőknek, óvodáknak, minden szereplőnek, és már adatok is igazolják, hogy romlik a teljesítmény és komoly iskolai kudarcok is vannak, a kormányt mindez nem érdekli” – hangsúlyozta.

(Kiemelt képünk illusztráció. A 3. osztályos Ákos (b) és az 1. osztályos Áron az online kapott feladatokat oldják meg Nagykőrösön 2021. március 8-án. fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.