Egészséges fiatalokat is értesítettek, hogy hamarosan megkapják az oltást

Krónikus betegként tartják őket nyilván, ezért kaptak levelet, amelyben azt is leírták, hogy a pontos időpontot és a helyszínt a háziorvosuk fogja közölni.

2021. február 17., 13:59

Szerző:

Az operatív törzs tájékoztatása szerint az oltási sorrendben azok következnek, akik 18-59 év közöttiek és krónikus betegségtől is szenvednek. A hvg.hu-hoz azonban több olyan jelzés is eljutott, hogy egészséges fiatalok is értesítést kaptak az oltásról.

Egy 19 éves fiatal férfi azt jelezte, hogy soha, semmilyen betegsége nem volt, egy másik, 22 éves fiatalember ugyanerről számolt be, mégis kedden postai levélben kaptak értesítést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

A levelekben arról tájékoztatják őket, hogy "az oltási program új szakaszba lépett. Ebben a szakaszban legidősebb honfitársaink és azon 60 év alatti állampolgárok kaphatják meg a vakcinát, akik különösen kitettek a vírus kockázatának korábbi, vagy meglevő betegségei kapcsán".

"Nyilvántartásunk szerint Ön is ebbe a csoportba tartozik, így hamarosan élhet az oltás lehetőségével" - áll az egészséges fiataloknak postázott levélben.

A levélben azt is közölték, hogy a pontos időpontot és a helyszínt a háziorvosuk fogja közölni. Kézbesítettek egy hozzájáruló nyilatkozatot is, amit az oltáskor kell odaadni az orvosnak.

Az operatív törzs korábban közölte, hogy az orosz, illetve a kínai vakcinával tervezik felpörgetni az oltási programot, utóbbit a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak még át kell vizsgálniuk.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/ Mohai Balázs)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.