Duda Ernő: „A nyitás politikai döntés, a többség még védtelen”

Ahhoz, hogy a járvány eltűnjön, a lakosság kilencven százalékát kell beoltani, beleértve a gyerekeket is. A járvány terjedésének szempontjából az idős korosztályba tartozó 2,5 millió ember beoltásának nincs komoly jelentősége, mégis, ez számukra az életet jelentheti.

2021. április 9., 09:10

Szerző:

A 168 Óra nyomtatott hetilap legfrissebb számában Barát József készített interjút a koronavírus-járvány legégetőbb témáiról Duda Ernő virológussal.

Fizessen elő a 168 Óra nyomtatott hetilapra itt!

Röviden összeszedtük az interjúban elhangzó legfontosabb állításokat.

A beoltottak számához kötött nyitás kérdéséről a professzor azt mondja: „Ez politikai döntés, amit semmilyen tudományos érvvel nem próbáltak megindokolni. (...) A biztonság persze függ attól, hogy mennyi lesz a beoltottak száma, és az sem mindegy, hányan vannak, akik átestek a betegségen, hiszen ők is szereztek valamilyen mértékű védettséget. A két szám összege kulcskérdés. Ha 2,5 vagy akár 3 millió beoltottal számolunk, majd hozzáadjuk azt a 1,5 millió embert, akik az én becslésem szerint már átestek a betegségen, akkor még mindig marad 5-6 millió ember, aki védtelen. A többség.”

Duda Ernő szerint a járvány terjedésének szempontjából az idős korosztályba tartozó 2,5 millió ember beoltásának nincs komoly jelentősége. „Van viszont komoly hatása a halálozásra, hiszen a különféle tanulmányok a hetvenévesnél idősebbek között 5 és 20 százalék közé teszik azoknak az arányát, akik számára a fertőzés végzetes kimenetelű lesz. Ha tehát ez a korosztály megkapta a védőoltást, akkor ez számukra az életet jelentheti.Ettől azonban a járvány még pontosan ugyanúgy terjed, mint korábban. A vírust eddig sem a hetven-nyolcvan évesek terjesztették.”

A védőoltások időbeli hatékonyságáról azt mondta:

„A mérések alapján kijelenthetjük, hogy ezek az oltások egy évnél hosszabb ideig hatásosak, megítélésem szerint inkább évekre biztonságot jelentenek. Legalábbis a jelenleg ismert mutánsok ellen.”

A vakcinák keresztezésének lehetőségét a virológus professzor vetette fel elsőként Magyarországon, lapunk Keljfeljancsi című műsorában. Emellett a 168 Óra nyomtatott hetilapnak adott mostani interjújában is kiállt: „A jelenleg forgalomban lévő oltásokat nyugodtan lehetne keresztezni, ez bizonyos esetekben előnyösebb is lehetne, erre példa, hogy a Szputnyik és az AstraZeneca első oltását optimálisan össze lehetne kötni egymással. Elvben azonban bármelyiket be lehetne adni egy másik után, sőt azt mondom, hogy maga a fertőzöttség tulajdonképpen maga is egy oltásnak felel meg. Annak, aki átesett rajta, valójában már elegendő lenne egy emlékeztető oltás.”

Arra a kérdésre pedig, hogy végső soron mi kell ahhoz, hogy véget érjen a járvány, Duda Ernő így válaszolt: „A járvány vége jelentősen függ az oltásoktól, de megtévesztő lenne azt mondani, hogy amikor beoltottuk a lakosság negyedét, harmadát, akkor vége a járványnak.

Ahhoz hogy a járvány eltűnjön, a lakosság kilencven százalékát kell beoltani, beleértve a gyerekeket is.

Új mutánsok megjelenésétől viszont mindaddig tartanunk kell, amíg az egész bolygó lakosságának a 80-90 százalékát be nem oltottuk. Ez nem elérhetetlen cél.”

(Kiemelt kép: 168.hu |  Merész Márton)

Keresse a legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilapot az újságárusoknál vagy fizessen rá elő!

 
PH_168 (2)-page-001
 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.