Drasztikus veszteséget produkál a felcsúti fociprojekt – a kétmilliós átlagbér mégis emelkedik

Pedig 2011-es megalapítása óta összesen 115,3 milliárd forintból gazdálkodhatott a falusi fociklub.

2023. március 28., 14:25

Szerző:

83,3 milliárd forintnyi támogatás és 32 milliárd tao-pénz sem volt elég, hogy nyereséget tudjon produkálni 2022-re a miniszterelnök kedvenc fociprojektje.

Indulása első éveiben működött utoljára veszteségesen a felcsúti focicsapat mögött álló gazdasági társaság, de akkor közel sem olyan mértékű volt a mínusz, mint tavaly. Tehát nemcsak az utolsó sorban szereplő veszteség meglepetés, de annak mértéke is.

Siralmas adatokat közöl az elmúlt évi „eredményeiről” az NBI-ben tanyázó felcsúti csapat mögött álló Puskás Futball Kft. Az egyik legnagyobb költségvetéssel működő cég nyolc év után újra veszteséggel, másfél milliárdos mínusszal zárta az előző évet.

Amint az mfor.hu kalkulációjából kiviláglik, legutóbb 2014-ben volt mínuszos a cég gazdálkodása, de a kezdeti évek 127 milliós vesztesége köszönőviszonyban sincs a mostani adattal.

A portál adatai szerint a tetemes veszteség hátterében többek között a bevételek brutális megcsappanása áll. Értékesítésből származó bevételként ugyanis 2,89 milliárdot könyveltek el a korábbi 4,8 milliárd után, az egyéb bevételek ugyanakkor a többszörösére emelkedtek: 199,5 millió után tavaly 784 millió folyt be a kasszába. Összességében tehát negyedével zuhantak a bevételek a kft.-nél 2022-ben – írja az mfor.hu.

A veszteség okairól szinte semmit sem lehet tudni, pedig a kiegészítő mellékletnek tartalmaznia kell(ene)  a részleteket. Ezt viszont évről-évre kihagyják a beszámolókból – állítja a portál.  Azt külön kiemeli a beszámoló, hogy a durva deficit ellenére a kiadások nemhogy csökkentek volna, de emelkedtek. Az anyagjellegűek 44 százalékkal 1,3 milliárdra, a személyi jellegűek 13 százalékkal, 3,06 milliárd forintra emelkedtek.

A súlyos mínuszok ellenére érdemes a felcsúti cégnél dolgozni: a 2021-ben 2,072 millió forintos átlagbér tavaly húsz százalékkal nőtt.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. Fotó: MTI | Beliczay László)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.