Drámai adatok: százezrek vannak még veszélyben a koronavírus miatt

Az idősek vannak nagyobb veszélyben.

2021. augusztus 13., 19:09

Szerző:

Mintegy négyszázezer embert, főként időseket kellene beoltani koronavírus ellen, mert ők vannak a leginkább kitéve a vírus legsúlyosabb, sok esetben halállal végződő tüneteinek. Magyarországon a 2,5 millió 60 évnél idősebb ember 84 százalékát már beoltották a koronavírus ellen, sokan már a harmadik vakcinát is megkapták. A koronavirus.gov.hu pénteki közleményében azt írta, a delta vírusmutáns gyorsan terjed Magyarországon, és sajnos nem zárható ki a negyedik hullám sem, ezért kell mihamarabb beoltani az időseket. 

Az oldalon azt írták, arra kérik a még beoltatlan időseket és családtagjaikat, hogy fontolják meg újra az oltást és jelentkezzenek a háziorvosnál vagy regisztráljanak az interneten a harmadik oltásért. Ha az idősek a háziorvosuktól akarják megkapni az oltást, akkor az oltás időpontját, helyszínét is egyeztetniük kell velük. Kiemelték: a háziorvos dönt az olthatóságról és a vakcináról is. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez a háziorvosok házhoz mennek. Ekkor a háziorvos helyben, papír alapon végzi el a regisztrációt, nincs szükség előzetes internetes regisztrációra – fejtették ki.

(Kiemelt képünk illusztráció: Koronavírus elleni védőoltásra érkeznek idősek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltópontokhoz 2021. február 6-án. Fotó: Czeglédi Zsolt /MTI)

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.