A Bumchun azzal érvel, hogy nem csak magyar, hanem vietnámi, kirgiz és ukrán dolgozókat is elbocsátott

Azt írják, átmenetileg csökkentették csak a létszámot decemberben, mivel megtorpant az ágazati kereslet. Ugyanakkor azt a célt tűzték ki, hogy növeljék a magyar dolgozók számát a jövőben, újabb beruházásaikkal újabb munkahelyeket fognak teremteni.

2024. január 17., 22:33

Szerző:

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, a Bumchun Precision Hungary Kft. 60 fős létszámleépítést hajtott végre. A cég szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy nemcsak magyar dolgozókat, hanem vietnámi, kirgiz és ukrán vendégmunkásokat is elbocsátottak a salgótarjáni Bumchun üzeméből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az ügy kapcsán azt ígérte, azonnal kivizsgálják az ügyet, és minden további információról tájékoztatni fogják a közvéleményt  Jelenleg a rendelkezésre álló ismeretek szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre.

A cég közleményéből az derül ki, hogy a növekvő munkaerőigény miatt 2023 márciusától harmadik országbeli munkatársakat is foglalkoztattak minősített kölcsönző cégeken keresztül. A közösségi mádiában közzétett indoklásban azt írják:

„A tavaly év végi szabadságolásokból, betegségből adódó hiányzások miatt megnövekedett létszámigény jelentkezett, melyet munkaerő-kölcsönző cégek munkatársainak bevonásával kezeltünk a szükséges termelési volumen fenntartása érdekében. Mindemellett az autóiparban tapasztalható megtorpanás az általunk gyártott termék iránti keresletet is érinti, megrendelésünk más járműipari beszállítókhoz hasonlóan nem növekedett, így átmenetileg a decemberben bevont létszám csökkentésére kényszerültünk.

Az elmúlt hetekben kilépő dolgozók közül valamennyi belső alkalmazott saját elhatározásból vagy közös megegyezéssel hagyta el cégünket. A bérelt munkatársak közül a koreai vezetés a további feladatok végzésére a megbízható, jobban teljesítő munkaerőt tartotta meg. A kiléptetett bérelt dolgozók között magyar, vietnámi, kirgiz, ukrán munkatárs egyaránt szerepel”

Arra is felhívják a figyelmet, hogy jelenleg 742 főt foglalkoztatnak az üzemben, döntő hányaduk magyar, Salgótarjánban vagy a környéken élő munkatárs. Állításuk szerint a magyar állam felé tett vállalásukat a foglalkoztatás tekintetében jelentősen túl is teljesítik. Hozzátették: újabb beruházásokat terveznek a már megvásárolt szomszédos ingatlanon, ahol további munkahelyeket akarnak teremteni.

„Alapelvünk, hogy a cégünknél közvetlenül foglalkoztatott magyar dolgozók számát növeljük a lehető legnagyobb mértékben. A későbbiekben is törekszünk a helyiek számára biztosítani új munkahelyeket, hozzájárulva Salgótarján és térsége fejlődéséhez, az itt élők boldogulásához” – írták.

(Kiemelt képünk forrása: Bumchun Hungary hivatalos Facebook oldala)

 

 

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.