Dobrev Klára: nem engedhetjük, hogy Orbán Viktor kivezesse az országot az EU-ból és a NATO-ból

Dobrev Klára, a DK politikusa és az árnyékkormány miniszterelnöke szerint az Orbán-kormány leváltásán túl az a legfontosabb, hogy az apátiába süllyedt országnak megmutassák, hogy létezik egy alternatíva, van remény a változásra.

2023. március 20., 13:10

Szerző:

A Demokratikus Koalíciónak sikerült megmutatnia március 15-én, hogy az Orbán-kormánnyal szemben van politikai alternatíva – mondta Dobrev Klára, az árnyékkormány miniszterelnöke az RTL-nek adott interjújában.

Az 1848-as események megemlékezésén tartott beszédében Dobrev Klára kiemelte, hogy a legfontosabb harcuknak jelenleg azt tartja, hogy megakadályozzák, hogy Orbán Viktor kivezesse Magyarországot az Európai Unióból és a NATO-ból. Szerinte az évek óta tartó brüsszelezés miatt elmozduló közvélemény miatt ez egy valós veszély, ám mélységesen hisz abban, hogy a magyar emberek túlnyomó többsége uniópárti. Véleménye szerint az Európai Unió azért indított jogállamisági eljárást Magyarország kormányával szemben, mert felismerték, hogy az ellenőrizetlen uniós támogatások nélkül Orbán nem tudta volna felépíteni „feudális világ rendszerét”.

Az árnyékminiszterelnök szerint most sokkal gyengébb a kormány

Dobrev Klára nem csak az árnyékkormány megalakulása miatt látja gyengébbnek a kormányt, szerinte az, amit Orbán Viktor 12 év alatt lerombolt az országban, a saját politikai hatalmát is rombolja. Úgy véli, hogy a  kormány gyakorlatilag nem kormányzott ebben az elmúlt 12 évben; a vezetők „csak azt nézik, hogy a saját hatalmi játszmájukban mi az, amit megtehetnek, meddig mehetnek el”. Ez meglátszik a közvélemény-kutatások eredményeiben is, habár azok sem tudják visszaadni azt „a mérhetetlen csalódottságot és elégedetlenséget, ami az országban van”.

Az árnyékminiszterelnök kiemelte, hogy politikájukban arra fókuszálnak, hogy az, amit mondanak, minél szélesebb rétegek számára érthető legyen, mert úgy véli, hogy egy egész országot összetartani csak úgy lehet, ha mindenki problémájával foglalkoznak. Az árnyékkormány tevékenysége a választóknak szól, és azon felül, hogy az Orbán-rendszerben az ellenzék legfőbb célja a kormány leváltása, arra is készülnek, hogy mi fog történni utána – szakemberek, civilek, különböző érdekek és értékek bevonásával programokat írnak és szervező munkát végeznek. „A célunk, hogy egyszerre gyengítsük a kormányt, ezzel párhuzamosan pedig felkészüljünk a kormányzásra” – foglalta össze Dobrev Klára.

Szerinte „Orbán egypártrendszere után az országnak egy kicsit beszélgetősebb, néha vitatkozósabb” kormányra van szüksége. 

Úgy véli, a kormányban tartanak tőlük, mert az Orbán-rendszerrel folytatott küzdelmük során az a tapasztalat, hogy az „mindent, ami egy picit is veszélyesebb rá nézve, megpróbál eltaposni, ellehetetleníteni, karaktergyilkolni.” 

Karácsony Gergely munkájával és támogatásával kapcsolatban annyit mondott, hogy erről a következő hónapokban még nagyon sokat fognak beszélni, illetve hangsúlyozta, hogy „az orbáni politika megöli az önkormányzatokat, és ezt nagy valószínűséggel addig folytatja, amíg hatalmon van”.

Cégbirodalom helyett tisztességes verseny

Dobrev Klára kitért arra is, mi lenne a sorsa azoknak az alvállalkozóknak, munkavállalóknak, akik jelenleg Mészáros Lőrinc cégbirodalmában dolgoznak. „Rengeteg építőipari kisvállalkozó, egyéni vállalkozó a festőktől a villanyszerelőkig nem tud mást tenni, mint alvállalkozóként bedolgozni. Képzeljenek el egy olyan változást, amikor nem stadionokat építünk, hanem nekiállunk az energiatakarékos panel- és társasházfelújítási programnak. Amikor kisebb utakat is felújítunk, vízvezetékeket, csatornahálózatot újítunk, amikor nem három nagy oligarcha uralja majd az egész építőipart, hanem sok kis- és közepes vállalkozás tisztességesen versenyezhet.”

A kétharmados többséggel elfogadott törvények sem jelentenek akadályt

A DK politikusát a kétharmados törvények sem aggasztják. „Meglesz a módszerünk, a jogi alapunk arra, hogy azokat a kétharmados törvényeket, amelyek alkotmányellenesen vagy az európai joggal szemben születtek meg, felül tudjuk írni. Nem fog minket gúzsba kötni semmi, amit kétharmaddal alkotnak.” 

(Kiemelt képünk: Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának árnyék-miniszterelnöke, a párt EP-képviselője beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti nagygyűlésén, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott megemlékezésén az Egyetem téren 2023. március 15-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)