Gyurcsány: merjetek megküzdeni a szabadságotokért, különben jogfosztottak lesztek és a nemzet szégyenévé váltok

A Demokratikus Koalíció a fővárosi Egyetem téren tartotta meg március 15-i megemlékezését, ahol többek között Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is felszólalt.

2023. március 15., 17:52

Szerző:

Gyurcsány Ferenc beszédét azzal kezdte, hogy ilyenkor felmerül, hogy valójában mit jelent ez az ünnep. Szerinte az első ilyen fontos kérdés és a rá adott válasz, hogy tiszteljük-e a '48-as értékeket, a szabadságot és a hősiességet. Erre a válasz majdnem mindig igen. A második kérdés pedig, hogy mit csinálunk az ünnep eszméjéért és céljáért? Erre már nem annyira egyértelmű a válasz.

A Demokratikus Koalíció elnöke azt tanácsolta hallgatóságának a párt szerdai, budapesti nagygyűlésén, hogy merjenek megküzdeni a szabadságukért,

„különben jogfosztottak lesztek és a nemzet szégyenévé váltok.”

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a DK lesz az otthona a Fidesszel szemben állóknak. A DK józan, hazafias európai politikát folytat, alapelvei egyszerűek: az ember szabad és erre a szabadságra vigyázni kell. Továbbá az erős nem élhet vissza hatalmával, a gyengét pedig segíteni kell, mert ő is ember – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

„A zsarnokkal küzdeni kell és nem tárgyalni” – mondta. Az odaadott szabadság mindig visszavehető, amelyért megküzdöttek, az nem figyelmeztetett a DK elnöke.

Gyurcsány elmondta, hogy míg a DK-nak is vannak hibái, addig a Fidesznek politikai és történelmi bűnei vannak. A fideszt aktívan támogatni bűn és szégyen, és aki nincs a Fidesz ellen, az vele van – hangsúlyozta.

Dobrev Klára is felszólalt

Dobrevet „Magyarország egyetlen reményeként” konferálták fel, aki elmondta hogy a magyarok igenis egyet tudnak érteni fontos kérdésekben, hiába próbálja Orbán ennek az ellenkezőjét elhitetni velünk. Dobrev szerint a kormány rengeteg dolgot lopott el az elmúlt 13 évben, viszont egy dolgot kiemelt: ellopták tőlünk a nemzeti gondolatot. Szerinte ezt kell először visszaállítani, ugyanis ha marad a kormány „csak te és én vagyok” politikája, és nincs olyan, hogy „mi”, akkor közös Magyarország sem lehet.

Az EP-képviselő szerint visszatértek a pártkáderek, pártpropaganda és a pártállam. Ismét az számít, hogy kinek milyen kapcsolata van a pártközponttal és ez dönti el, hogy az urizálós oldalon, vagy a nyomorban vagyunk.

Hangsúlyozta, hogy Orbán politikája ki akarja szakítani Magyarországot az EU-ból, de ezt nem szabad hagyni, és ezt a csatát meg kell nyerni. Ugyanis  „Magyarország európai, tisztességes lesz, vagy nem lesz. Ez a kérdés, válasszatok!”  – zárta beszédét Dobrev.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.