Titkolja a kormány az Orbán szerint nem épülő kínai vegyianyag-elosztó iratait

A Direkt36 a TASZ segítségével pert indít az iratok nyilvánosságra hozataláért.

2023. augusztus 7., 10:55

Szerző:

„A felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni. Emiatt ön nyugodtan aludhat” – reagált Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben egy ellenzéki kérdésre július 3-án, miután a Direkt36 kormányzati dokumentumok alapján megírta: Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron, illetve Záhonyban egy olyan kínai vasúti vegyianyag-elosztó jöhet létre, amin keresztül Kína nemcsak Magyarország, hanem egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit el tudná látni különféle vegyi anyagokkal 

– írja a Direkt36 a Telexen.

A lap birtokába került iratok szerint eldöntött tény, hogy „a két fél 2023 szeptemberében Kínában fogja aláírni az együttműködési megállapodást”. A magyar vegyianyag-elosztóközpont létrehozását a Rail Cargo Hungaria nevű osztrák tulajdonú vasúti vállalat, illetve egy Acemil Zrt. nevű frissen létrehozott cég végezné. A Direkt36 arra utaló jeleket talált, hogy az Acemil Rogán Antal környezetéhez kötődik. A megszerzett minisztériumi iratok szerint 2022 júliusában stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a Rail Cargo Hungariával és az Acemillel.

A tervek szerint itthon két helyszín jöhet szóba vegyi központként, Záhonyban a vasúti átrakodóhely és egy Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. A tervezett budapesti vegyianyag-elosztó helyszíni szemle során megállapították hogy a vasúti vágányai van, ahol pár tíz méterre futnak Soroksár kertvárosának lakóépületeitől. A Kína vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni.

Az oknyomozó portál közérdekű adatigényléssel fordult a kabinetirodához annak érdekében, hogy megismerhesse a levél tartalmát, illetve az arra érkezett kínai válaszokat. Ezt azonban a tárca nem volt hajlandó kiadni nekik, arra hivatkozva, hogy az iratok „döntés megalapozását szolgáló adatokat” tartalmaznak, amit a törvény értelmében nem kötelesek kiadni. „Ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné” – írták.

A Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít az iratok nyilvánosságáért.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2020. november 24. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én. MTI/Kovács Tamás)