A Fidesz-frakció is a kínai vegyiüzem ellen szavazott

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag elfogadta a testület, hogy ne épülhessen meg a Soroksárra terezett kínai vegyianyag-elosztó központ. Hosszas vita után a Fidesz-frakció is nemmel szavazott.

 

2023. június 28., 13:42

Szerző:

A főpolgármester által kedden bejelentett véderdő ötletét a Fővárosi Közgyűlés elsők között tárgyalta. Az elképzelés lényege, hogy a kínai beruházásra kiszemelt területet mezőgazdasági területből erdőterületté nyilvánítsa a főváros.  Ezzel a megoldással terveznék megakadályozni a Soroksárra tervezett kínai beruházást.

A Telex beszámolója szerit Fővárosi Közgyűlés ülésén Bese Ferenc, Soroksár Fidesz támogatásával kampányoló, ám független polgármestere ellenezte az előterjesztés elfogadását, megjegyezve, hogy egyelőre csak egy tényfeltáró cikk áll rendelkezésükre információként az ügyben.

Karácsony Gergely előterjesztésével kapcsolatban azt is felvetette, hogy amennyiben a főpolgármester kiveszi a fejleszthető területek közül azt a soroksári területet, ahova a vegyianyag-feldolgozót tervezték, gyakorlatilag „kinyírja” annak a lehetőségét is, hogy oda a kerület bármit is építhessen a jövőben.

Egyúttal hozzátette: mindent meg fog tenni a beruházás ellen.

 

Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője annyit tett hozzá, hogy a soroksáriak felelős vezetőt választottak, ezt a döntést pedig meg kell hagyni nekik, szerinte „nem kell kapkodni”. Megjegyezte: mindezzel Karácsony csak a kampánytámogatási ügyeiről szeretné elterelni a figyelmet.

Naszályi Márta első kerületi polgármester közölte: az előterjesztés arról szól, hogy elindítanak egy tervezési folyamatot, aminek a végén Soroksár szándékát segítik majd, hogy ne épülhessen ilyen elosztóközpont a kerületben.

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd arról beszélt, hogy a választás közelsége miatt most a „politika mindent áthat”, ezért szakembereket is meghallgatna, mielőtt döntést hoznak a kérdésről.

Kovács Péter, a XVI. kerület vezetője szerint „úgy akarják átkísérni az öreg bácsit az úton, hogy az nem szeretné”. Kovács azt mondta, hogy a főváros visszaél a hatalmával, a soroksári polgármester pedig felnőtt ember, és nem kért segítséget.

Végül az ellenzék és az amúgy független Bese mellett a Fidesz frakciója is megszavazta, hogy nem kérnek a vegyianyag-feldolgozóból, olvasható a tudósításban.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2023. június 28-án. Fotó: MTI / Illyés Tibor)